Африканските слонове се раждат без бивни, за да се спасят от бракониери

Африканските слонове еволюират, като бивните им изчезват, за да се спасят от бракониерите, съобщи в. "Сънди телеграф".

Почти една трета от женските слонове в националния парк "Горонгоза" в Мозамбик са без бивни. Обикновено така се раждат до четири процента от популацията. Тъй като бракониерите не обръщат внимание на такива животни, те са получили биологическо предимство, намерили са партньор и са създали поколение, в което гените им са се запазили. Дори когато слоновете се раждат с бивни, често те са по-малки от обичайното, защото бракониерите пренебрегват и тях.

Бивните на слоновете в Южна Кения също са се смалили. В националния парк "Адо" в Южна Африка 98 процента от женските са без бивни.

Учени от университета на Кент правят генетични изследвания, за да научат повече за новите черти. Те са сложили и проследяващи яки на 10 женски от различни стада, за да разберат дали липсата на бивни се отразява на способността им да намират храна и да се размножават.

До 90-те години на миналия век в националния парк "Горонгоза" са живели около 2500 животни. 90 процента от тях обаче били избити по време на гражданската война от 1977 г. до 1992 г., като парите от бивните им са използвани за купуване на оръжие.

Изследователите в парка "Горонгоза" са забелязали също, че женските са станали по-агресивни и не проявяват търпимост към превозни средства и хора. Това вероятно се дължи на желанието им да защитят стадото си, но може да е свързано и с липсата на бивни, която ги прави по-уязвими.

Слоновете използват бивните, когато копаят земята, за да стигнат до вода. С тях те белят кората на дърветата, за да си осигурят целулозна храна. Мъжките ги използват, когато се бият за женски.

Коментари

 1. 2019.01.13 | 15:21

  хахахаха. ох, със сълзи ме разсмяхте. еволюирали... ох! ша Омра!

  1. 2019.01.13 | 18:04

   Какво ти разбира простата тиква от наука?!?

 2. 2019.01.13 | 16:02

  такава простотия много трудно може да се измисли....или наще умници с техните познания по английски...:)

  1. 2019.01.13 | 18:04

   Какво ти разбира простата кратуна от наука?!?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Избрано от Интернет