Учени откриха микроорганизми, които се "хранят" с картини на стари майстори

  • 07 декември 2018 12:34

  • 503
  • 0
Учени откриха микроорганизми, които се "хранят" с картини на стари майстори
©

Учени от италианския град Ферара успяха да идентифицират бактериите, които намират добра хранителна среда в канавата и боите на картините на старите майстори живописци, пише в. "Дейли мейл".

За да проучат въпросните микроорганизми специалистите взели малко парче от увредената картина "Коронясването на Света Богородица" на италианския майстор Карло Бонони, нарисувано през 1620 година. То било с размери 4 квадратни милиметра. Нарочно била избрана най-пострадалата част от платното.

Екипът на Елизабета Казели изследвал под микроскоп организмите, виновни за разрушаването на творбата, като взел проби и отгледал култури на събраните бактерии. Били изолирани многобройни щамове на Staphylococcus Bacillus и на гъбичните микроорганизми Aspergilliusq Penicillinum, Cladosporium и Alternaria genera.

Изследователската група изяснила, че някои от пигментите, използвани в боите от 17 век, най-вече в червения лак, могат да станат отлична хранителна среда за микробите.

Направените открития по думите на Елизабета Казели ще помогнат на учените в бъдеще да използват биозащита при запазването на шедьоврите, като в тях бъдат пуснати посевки на микроорганизми, които разрушават опасните за картините бактерии.

Последвайте канала на

БТА
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини