82 картини в малък френски музей се оказаха фалшиви

30 април 2018 14:06

82 картини в малък френски музей се оказаха фалшиви
© pixabay.com
1219 0

Във френски музей, посветен на художника Етиен Терус, откриха, че повечето от половината изложени там картини са фалшификати, съобщи BBC. Служителите на музея в южното френско селище Елн разбрали, че 82 от творбите, смятани за негови, са чужди, след посещение на експерт по история на изкуството. Стойността на картините е около 160 хиляди евро.

Картините били събирани в продължение на 20 години от градския съвет на Елн, предаде БНТ.

Преди няколко месеца експертът по история на изкуството Ерик Форсада се свързал с музея, за да изрази съмненията си за автентичността на картините. От музея събрали екип от експерти, които инспектирали изложените творбите и заключили, че 82 от тях не са на Етиен Терус.

Кметът на града Ив Барниол сподели, че случаят е „истинска катастрофа“ и се извини на онези, които са посетили музея. Според канал Франс 3, някои от картините изобразявали сгради, издигнати след смъртта на художника.

Етиен Терус е роден през 1857 г. и умира през 1922 г. в Елн, макар че прекарва по-голямата част от живота си в близкия град Русийон.

Градската управа подала жалба срещу онези, които са изрисували, поръчали или продали фалшивите картини. От полицията са започнали разследване, но според тях откритието може да засегне и други местни творци.

Нора Виткова
1219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини