Учени опровергаха твърдениeто, че кучетата са по-умни от котките

  • 30 ноември 2018 14:13

  • 11200
  • 1
Учени опровергаха твърдениeто, че кучетата са по-умни от котките
© Pixabay

Заради добродушното поведение и способността да изпълняват номера, кучетата изглеждат по-умни от котките. Британски учени обаче установиха, че шаровците не са толкова интелигентни, съобщи в. "Дейли мейл".

Психолози от университета на Ексетър и Кентърбъри сравниха когнитивните способности на кучетата и други домашни животни и хищници. Те стигнаха до извода, че интелектът на най-добрия приятел на човека с нищо не превъзхожда останалите видове. Освен това кучетата не разбират добре заобикалящата ги среда.

Със серия от тестове психолозите са проверили реакцията на различните животни. В проследяването какво сочи човек кучетата въобще не са се отличили. Най-добри в тази сфера са делфините, тюлените и прасетата.

С друга задача - да дръпнат връвчица, на която е закачена храна, вълците, котките и енотите са се справили много по-добре.

Котките са най-добри в намирането на скрит предмет.

Кучетата не се отличават нито с физически когнитивни способности - да разберат предметите около тях, нито в асоциативното учене. Обонянието им също не е изключително - прасетата са по-добри в разпознаването на хора по миризмата.

Овцете, гълъбите и шимпанзетата разпознават много по-добре от кучетата човешки лица.

Магаретата, мулетата и конете много по-умело от шаровците заобикалят препятствия.

Кучетата не се разпознават в огледало, докато шимпанзетата и делфините притежават тази способност.

Впечатляващи обаче са социалните когнитивни способности на кучетата - да използват за насока поведението на други животни и особено на хората.

За анализа си учените са използвали резултати и от предишни трудове.

Последвайте канала на

БТА
11200 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.30 | 18:12

1

Фалшива новина. Иначе най-умни са кравите. ;)

Добави коментар

Водещи новини