Картографират гените на всички видове на Земята

  • 05 ноември 2018 14:00

  • 644
  • 0
Картографират гените на всички видове на Земята
© Pixabay

Учени поставиха началото на голям проект за съставяне на карта на генетичния код на всички 1,5 милиона известни сложни вида на Земята, предаде Ройтерс, цитира Монитор.

Инициативата се нарича "Проект за земен биогеном". Учените имат намерение да приключат работа по проекта за едно десетилетие. Очаква се той да струва 4,7 милиарда долара. В крайна сметка той ще доведе до създаването на "нова основа за биологията", благодарение на която ще се намират решения за опазване на биоразнообразието и на устойчивите човешки общества, разказва Харис Леуин, професор в Калифорнийския университет и ръководител на проекта.

Според него картата, която ще бъде изготвена, ще бъде "пътна карта и невероятен ресурс за нови открития, за разбирането на правилата на живота, за проникването в механизмите на еволюцията". Картата освен това ще осигури "нови подходи за съхраняването на редки и застрашени видове, както и на нови ресурси за учените в областта на медицината и селското стопанство", допълва Леуин.

Проектът бе представен в Лондон. Той ще привлече усилията на учени и ще включи изводите на изследователски проекти от целия свят. Той ще обхване например оглавяван от САЩ проект за декодиране на генетичния код на всички 66 000 гръбначни, както и китайски проект за декодиране на генома на 10 000 растения, а също така и инициативата на така наречения Глобален съюз за генома на мравката, поставил си за цел да декодира генома на около 200 мравки.

Досега по-малко от 3500 сложни вида или едва 0,2 процента са с декодиран геном, като от тях под 100 са декодирани до така нареченото референтно ниво, което да е полезно на специалистите, за да научат нови неща от него.

Според Леуин признаците за бързо намаляване на биоразнообразието и увеличаването на броя на видовете, които са застрашени или изчезнали, подчертава нуждата от проекта. "Отчаяно се нуждаем от каталог на живота на нашата планета сега", каза той.

Проектът е следващата стъпка за биологията след "Проекта човешки геном", продължил 13 години и приключил през 2003 г. Този проект беше за изготвяне на карта на човешката ДНК и струваше 3 милиарда долара.

Новият проект ще позволи на учените да извлекат от природата познания как да разработват нови лечения на инфекциозни болести, как да бъдат идентифицирани лекарства за забавяне на стареенето, как да се разработят нови подходи за прехрана на света или да се създадат нови биоматериали, смятат експертите.

Последвайте канала на

Novini.bg
644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини