Учени възстановиха генома на починал през 1827 година човек

  • 17 януари 2018 15:34

  • 2898
  • 0
Учени възстановиха генома на починал през 1827 година човек
© Pixabay

Ханс Джонатан е бил роден в Карибите през 1784 година и е мигрирал в Исландия през 1802 година, като е починал по-късно през 1827.

Забележителното при него е, че учените са успели да възстановят част от неговия геном, въпреки че останките на Ханс са отдавна загубени, пише сп. "Обекти", цитирайки Science Alert.

За тази цел екипът е използвал генома на 182 от неговите наследници. Това наистина впечатляващо постижение представлява обратно генно инженерство. Резултатите са показали, че майката на Ханс е била по рождение от района на Бенин, Нигерия или Камерун.

Исландия притежаваше най-затвореното в генетично отношение население до съвсем скоро. Изследването показва, че с достатъчно генеалогични и генотипни данни е възможно да се реконструира геномната поредица на отдавана починал човек дори без учените да разполагат с мостра от неговата лична ДНК. Първоначално се е налагало сериозно изследване, което е било улеснено от факта, че Ханс е бил първият африканец, който е дошъл в Исландия. В допълнение много е помогнало и това, че държавата има много пълна геномна база данни за своите граждани. След като се идентифицирали 788 от наследниците на Ханс, учените са използвали мононуклеотиден полиформични чипове при 182 от тях, за да идентифицират ДНК вариациите.

Последвайте канала на

Novini.bg
2898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини