Предлагат на търг 3 частици лунна материя за 1 млн. долара

  • 31 октомври 2018 08:33

  • 548
  • 0
Предлагат на търг 3 частици лунна материя за 1 млн. долара
© Pixabay

Богаташи ще имат възможността да станат собственици на три частици лунна материя, когато онова, което аукционна къща "Сотбис" описва като единствените известни документирани "лунни скали", бъде изложено на търг през ноември, предаде Ройтерс.

Очаква се за фрагментите, донесени от Луната от съветска космическа мисия през 1970 г., да бъдат платени между 700 000 и 1 милион долара на търга на 29 ноември в Ню Йорк.

Става въпрос за базалтов фрагмент, сходен с повечето вулканични скали на Земята, и за две отломки от лунна почва, известни като реголити. Лотовете се предлагат за продажба от неидентифициран частен американски колекционер, който ги купил през 1993 г.

В комюнике на "Сотбис" се уточнява, че през 1993 г. те били продадени от Нина Ивановна Корольова, вдовицата на "бащата на съветската космонавтика" Сергей Павлович Корольов. Фрагментите с размери между 1 милиметър на 1 милиметър и 2 милиметра на 2 милиметра били дарени на Нина Корольова от съветските власти в знак на признателност за приноса на починалия ѝ съпруг към съветската космическа програма.

Последвайте канала на

БТА
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини