Дават на търг вещи от космическите мисии на Нийл Армстронг

  • 31 октомври 2018 08:06

  • 915
  • 0
Дават на търг вещи от космическите мисии на Нийл Армстронг
© Pixabay

Десетки сувенири, които Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната, е донесъл по време на космическите си мисии, ще бъдат изложени на търг в четвъртък и петък в Тексас, предаде Франс прес.

Неизвестно бе какво е колекционирал починалият на 82-годишна възраст Нийл Олдън Армстронг, който влезе в историята, след като стъпи на лунната повърхност на 20 юли 1969 г. За колекцията не знаеха дори децата му. След смъртта му през 2012 г. бе открито истинско съкровище, съхранявано в къщата му и в дома на бившата му съпруга. "Той колекционираше всичко", увери по-големият му син Ерик.

Колекцията включва знамена и медали, отнесени от Армстронг по време на лунната мисия "Аполо 11", и дори значка на отбора по американски футбол на лицея, в който той е учил.

Някои негови вещи са предоставени на музея "Армстронг" в родния му град Уапаконета, Охайо, и на Националния музей на въздухоплаването и космическите полети във Вашингтон, а останалата част от колекцията синовете му Ерик и Марк решили да предложат за продажба на търг. Над 2000 лота ще бъдат изложени на три последователни търга в четвъртък и петък, а след това през май и ноември 2019 г.

Сред най-интересните лотове е американско знаме, което било отнесено по време на пътуване до Луната, но не било разгърнато на място. Размерите му са по-големи от тези на обичайните знамена, отнасяни в космоса - 45 см на 29 см. Оценено е на 75 000 долара от аукционна къща "Херитидж окшънс", която е организатор на търга.

Последвайте канала на

БТА
915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини