Откриха викингски кораб в надгробна могила в Норвегия (видео)

  • 15 октомври 2018 19:10

  • 13495
  • 2
Откриха викингски кораб в надгробна могила в Норвегия (видео)
© pixabay

Археолози откриха следи от викингски кораб, заровен в земята в югоизточната част на Норвегия, предаде Франс прес.

Откритието може да допринесе да се хвърли светлина върху експедициите на тези изкусни мореплаватели през Средновековието.

Характерната форма на кораб е открита с помощта на радар на дълбочина около половин метър под земята в надгробна могила над викингски гроб в Халден, на югоизток от столицата Осло.

"В средата на гроба открихме нещо, което се отличава от останалото и е с формата и размерите на викингски кораб“, заяви архитектът Кнут Паше от Норвежкия институт за изследвания върху културното наследство, цитиран от БТА. „В какво състояние е съхранена находката е неизвестно. Там със сигурност е имало кораб, но какво количество дървен материал е останало от него не е ясно".

През епохата на викингите, които кръстосвали по военните и търговски морски пътища в Северна Европа от 8-ми век до 11-ти век, било традиция военачалници да бъдат погребвани на борда на кораби, затрупани под могили. Досега в Норвегия са били открити едва три съхранени в добро състояние викингски кораба, сред които този на Осеберг през 1903 г. Те понастоящем са изложени в Музея на викингските кораби близо до Осло.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гаварит масква

2018.10.15 | 21:30

1
А нашият бащица другарят Путя е пораснал с 35 сантиметра !
гаварит софия

2018.10.15 | 22:43

2
А неговият васал и наш бащица Дон Боко е наддал 35 кила и му шият нови гащи .

Добави коментар

Водещи новини