За трети път в Радомир ще има празник на бозата

  • 08 октомври 2018 19:24

  • 2429
  • 1
За трети път в Радомир ще има празник на бозата
© Булфото (архив)

За трети път в Радомир ще има празник на бозата, съобщиха от общината. Той е под надслов "С боза, гозба и песен" и ще се състои на 13 октомври.

Празникът ще започне в 11,00 ч. от музеен комплекс "Стойова къща". Ще бъде направена възстановка на пазарен ден на стария пазар в града, както и на сладкарницата на Али Сербез, смятан за родоначалник на занаята в Радомир.

Радомир е бил известен като център за производство на боза в началото на XX век. Първият бозаджия в района е Димитър Калгарийски от с. Чуковец, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г. Най-старите майстори правели гъстата течност от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена - от просо и ръж. Най-много били бозаджиите от селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг.

Бозата започва да се произвежда в района още по време на османското владичество.
 

Последвайте канала на

БТА
2429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamat

2018.10.09 | 09:23

1
Коя точно боза?На тази боза с 3 отровни подсладителя и не знам още каква химия вътре ли?!Истинска боза правят 2-3 производителя и тя се намира само в някои магазини, другото е вода с подсладители и химикали!

Добави коментар

Водещи новини