Вулкан унищожил озоновия слой преди 250 млн. години

  • 30 август 2018 07:23

  • 1903
  • 1
Вулкан унищожил озоновия слой преди 250 млн. години
© pixabay

Мощен природен катаклизъм преди около 250 млн. години е довел до унищожаването на озоновия слой на Земята. Това обявиха учени от Университета на Манчестър във Великобритания.

Те са направили проучване, което е публикувано в сп. Nature и посочва, че бедствието е било мощно изригване на вулкан.

Мащабът на катаклизма е бил значително по-голям и мощен дори от този, който е довел до изчезването на динозаврите, допълва vesti.bg. Учените са кръстили явлението Пермско-Триазичен катаклизъм, като той се е случил още преди динозаврите да се появят.

Изригването е коренно различно от сегашните представи за вулкан. То е продължило 1 млн. години и е било в базалтите на Сибир. То е довело до изчезването на 96% от живота във водата и до около 70% от сухоземните гръбначни животни. Поне така се смяташе досега.

Новото проучване на учените заключва, че изригването е унищожило и озоновия слой на Земята. Според учените това се дължи на огромния брой халогени, които са били в литосферата на Сибир и след изригването са навлезли в земната атмосфера. Изчезването на озоновия слой допълнително е влошило условията на Земята по това време и е спомогнало за изчезването на още повече видове, коментира Майкъл Борудли, ръководител на проучването.

Учените изчисляват, че след това са били нужни около 10 млн. години, за да може животът на Земята да се възстанови от изригването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1903 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тъпа

2018.08.30 | 11:05

1
БРЕ! Там ли са били? Това не разбърква ли "еволюционната теория"?(псевдонаучна)

Добави коментар

Водещи новини