Картофите - подценяваната суперхрана

  • 12 юли 2018 10:19

  • 6878
  • 1
Картофите - подценяваната суперхрана
©

Лятото е в разгара си, а пресните български картофи вече могат да се срещнат на всеки щанд в магазина и на пазара.

Как обаче да сме сигурни, че зеленчуците, които купуваме, са отгледани, без в тях да има завишено количество на пестициди? Отговорът този сезон идва от магазини BILLA, които са в разгара на кампанията си "BILLA Градини", а свежите български картофи, отгледани по специалната им програма за намаляване на пестицидите, вече са готови.

"При последно взетите проби стана ясно, че в нашите картофи има 0 пестициди. Това е страхотно и съм наистина щастлив, че можем да предложим на българите чиста и полезна храна", споделя Спас Добрев, който е един от производителите у нас, който се включва в проекта „BILLA градини“.

Плодородното поле край Пловдив

В плодородното поле край Пловдив, съвсем близо до Пазарджик, се намира неговата градина, в която той казва, че растат истински вкусните картофи у нас. Избрал мястото край село Ивайло, защото почвата там е изключително подходяща именно за картофи. В нея не се задържа много влага и това позволява на зеленчука да расте в отлични условия.

Спас Добрев признава, че страстта му към земеделието е наследствена. "И майка ми, и баба ми са закърмени с любовта към земята. Сега аз просто естествено продължавам семейната традиция", казва Спас, който след средното си образование в момента следва в Aграрния университет в Пловдив и след две години ще вземе диплома за професионален земеделец. Признава обаче, че такъв не се става в класната стая, а на полето. "Работата е по 12 месеца. Не е вярно, че земеделците се трудят само през лятото, а зимата почиват. На полето сме, докато не падне сняг. Скове ли зима, започваме да готвим разсадите, да се занимаваме с оранжериите. Стопи ли се снегът, веднага започваме да сеем", разказва Спас.

От полето до щанда в BILLA

Да избереш добри картофи за семе, да подбереш правилната градина с подходяща почва, да поливаш правилно, да ги извадиш, да ги събереш ръчно (младите картофи се събират само на ръка), да ги измиеш и да ги изпратиш към магазина - за всичко това се изисква много внимание и още повече труд, споделя за пътя на зарзавата от градината до щанда на BILLA Спас Добрев.

Полезният зеленчук

Често пренебрегвани от диетолозите, картофите се оказват истинска суперхрана. И това изобщо не е случайно. В тях има много витамин С, витамин В6 и витамин В9. Освен това, минералите в тях оцеляват на обработването и високите температури при готвенето. Именно затова специалистите по хранене смятат, че картофите далеч не са храна, която трябва да се изключва от диетата. Нещо повече, според последните изследвания на британски учени, картофите намаляват риска от инфаркт и деменция.

Вижте още за кампанията "BILLA Градини" и програмата за намаляване на пестицидите ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
6878 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дядо стоян от копривщица

2018.07.12 | 21:04

1
браво на братята хървати, желая да победите франция,хайде наште.

Добави коментар

Водещи новини