Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади

  • 05 юли 2018 21:33

  • 8906
  • 0
Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади
© Pixabay

Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади от възрастта си, показва изследване на южнокорейски учени, съобщи в. "Дейли мейл".

Хора, които се чувстват по-млади от годините си по паспорт, имат повече сиво вещество в мозъка си, което отговаря за слуха, емоциите, взимането на решения и самоконтрола. Те притежават и по-добри спомени, смятат се за по-здрави и са по-малко склонни към депресии.

Учените от Сеулския национален университет изследвали 68 души на възраст от 59 до 84 години с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Те попитали участниците и на каква възраст се чувстват

Отговорите били или "По-млад съм от възрастта си", или "На възрастта, на която съм" или "По-възрастен от годините си". Учените направили тестове на участниците и за спомени и памет, за да проверят когнитивните им способности.

Избраните за експеримента трябвало да определят личностните си черти, да кажат дали изпитват симптоми на депресия и как усещат общото си здравно състояние.

Чувството на хората, че са по-стари, отколкото са всъщност, може да се дължи на загуба на сиво вещество, констатира екипът.

Последвайте канала на

БТА
8906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини