Учени установиха защо човешкият мозък е толкова голям

  • 24 май 2018 17:31

  • 4176
  • 1
Учени установиха защо човешкият мозък е толкова голям
© Pixabay

Британски учени твърдят, че уголемяването на човешкия мозък е резултат от предизвикателствата на околната среда, с които предшествениците ни е трябвало да се справят, съобщиха АФП и АП.

В сравнение с хоминидите, мозъкът на Хомо сапиенс е над три пъти по-голям. Според една от най-разпространените теории, той е еволюирал така заради все по-сложния социален живот, с който човекът се е сблъсквал.Както при загадката с яйцето и кокошката, обаче е трудно да бъде определено, кое се е случило първо. Дали мозъкът е нараснал, защото човекът е трябвало да действа заедно със себеподобните, или по-големият мозък му е позволил да установи по-сложни социални и културни отношения? За да разграничат причините от следствията, Маурисио Гонсалес-Фореро и Анди Гарднър от университета "Сейнт Андрюс" са разработили модел, симулиращ еволюцията на мозъка в различни ситуации (екологични, социални, конфликти между индивиди или групи...).

Така учените са разкрили в какъв контекст мозъкът нараства като на Хомо сапиенс. "Констатирахме, че човешкият мозък се увеличава, когато е конфронтиран с проблеми в естествената му среда", пише Маурисио Гонсалес-Фореро в сп. "Нейчър".

Тези трудности са принудили нашия вид непрекъснато да търси нови решения, дори само за да се храни "в огромната африканска савана, където средата се променя сезонно", или да се запасява с вода, да запазва и обработва храната си, особено с откриването на огъня.

Макар и трудните условия в околната среда да изглеждат основен двигател в еволюцията на мозъка, трябва да бъде добавена и способността предците ни да се учат от другите, както и от собствения си опит.

Според компютърния модел около 60% от уголемяването на мозъка се дължи на справянето на индивида със средата, като намиране, съхраняване, готвене на храна и изработване на сечива. Други 30% се дължат на общите усилия за справяне със средата, като съвместния лов. Последните 10% произлизат от съперничеството в групата."Резултатите ни показват, че именно взаимодействието между трудните условия в околната среда и културата са определили размера на човешкия мозък", обобщава Маурисио Гонсалес-Фореро.

Последвайте канала на

БТА
4176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Те погубиха България!

2018.05.24 | 20:02

1
Какъв голям мозък ги гони тия!!?? Тука имаме един безмозъчен от Банкя и 1млн. малоумници, дето гласуват за него и мафията му!!! Да кажат за тоя феномен!!!

Добави коментар

Водещи новини