Морковите - повелителите на лятото

  • 28 юни 2018 16:59

  • 2941
  • 0
Морковите - повелителите на лятото
© Pixabay

Лятото чука на вратата ни, а първите свежи слънчеви български зеленчуци вече са готови. Откога чакаме този момент!

В края на пролетта един от най-полезните и безспорно вкусни зеленчуци - морковът, надига гордо зелените си листенца. И макар всички да знаем, че той е много полезен, малцина са наясно, че благодарение на него организмът повишава имунитета си, подобрява се работата на всички органи и не на последно място - попълва ценните запаси от витамини и минерали.

За перфектна кожа и златист тен

Всички мечтаем за перфектна кожа, но малко от нас си дават сметка, че тя се постига най-лесно като променим хранителните си навици. А именно морковите са идеални за тази цел - те подобряват вида на дермата, озаряват лицето ни и не на последно място - помагат ни да хванем по-бързо здравословен златист тен през лятото. Бета-каротинът, който се съдържа в оранжевия зеленчук се превръща в тялото ни във витамин А. Той подобрява зрението, но се грижи и за красотата на кожата и силата на имунитета.

Диетичният зеленчук

Думата “морков” е първата записана на английски език (Carotte) в книгата с билки във Великобритания през далечната през 1538 г. И това хич не е случайно! Морковите са отлична храна за тялото. Неслучайно някои лекари ги препоръчват като заместител на майчината кърма за бебетата. Не на последно място - те са диетични. Един среден морков съдържа 25 калории, 6 грама въглехидрати и 2 грама фибри. Той предоставя и 200% от дневната доза витамин А на организма, така че следващият път когато минавате през щанда със зеленчуци, вземете поне един морков.

Сготвените са по-полезни

В традиционната българска кухня има много тайни, за които ние често не си даваме сметка. Като например фактът, че домакинята някога е добавяла към почти всяко ястие по един морков. Причината? Когато са сготвени, морковите имат някои ценни качества, които не притежават, когато са сурови.

А най-хубавото е, че в рамките на проекта "BILLA Градини" вече можете да си купите страхотни български моркови, с този бранд, с отлично качество и гарантиран произход. Така знаете точно кой стои зад отглеждането на зеленчука, който слагате в супата. Този сезон хрупкавите свежи моркови на "BILLA Градини", които можете да намерите във всеки магазин BILLA, са отгледани от производителят Цветан Хубенов край село Оризари и село Градина, Пловдивско. На самия бряг на тихата Марица Цветан и екипът му отглеждат едни от най-вкусните моркови в България. Причината - плодородната тракийска долина и богатата на минерали почва, която някога е била оризище.

Днес рохкавата пръст приютява свежите моркови от градината на Цветан, която заема площ от над 800 декара. Той признава, че се занимава с отглеждането на зеленчуци от 10 години. "Преди това ми беше хоби. Но откакто се захванах с този бизнес разбрах, че в земеделието място просто за ентусиасти няма. Трябва и много работа", казва Цветан, който е посветил ежедневието си на зеленчуковите си градини, които отглежда с много любов.

Морковената градина край брега на Марица

Към днешна дата Цветан признава, че специалната програма за намаляване на пестицидите на BILLA наистина му помага да отглежда по-качествени зеленчуци. "Взаимно е - те ми помагат с експерти и ноухау, аз пък съм доволен, че мога да отгледам още по-добра продукция", казва Цветан.

"Хубавият морков се отглежда с много труд, усилия и любов. Разбира се - много е важно и да го поливаш. Но нито прекалено много, нито критично малко. Просто трябва да има достатъчно вода, за да стане вкусен и сочен", обяснява тънкостите на занаята Цветан, който е с диплома от аграрния университет в Пловдив.

Във фреш или на салата?

Цветан Хубенов признава, че обожава моркови и една от любимите му рецепти е салатата с оранжевия зеленчук. "Даже когато хапвам краставици и домати, настъргвам един морков - ей така за вкус и цвят", казва Цветан. А ако се чудите как започва сутринта си, той предпочита фреш от морков с ябълка. Защо ли? "В морковите има много полезни вещества. Особено Бета-каротинът", казва Цветан Хубенов.

Повече за програмата за намаляване на пестицидите и кампанията "BILLA Градини" може да прочетете на www.billa.bg

Последвайте канала на

Novini.bg
2941 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини