С какво е свързан шумът от капеща чешма?

  • 22 юни 2018 21:03

  • 2569
  • 2
С какво е свързан шумът от капеща чешма?
© Pixabay

Загадка, свързана с ужасяващия шум от капеща чешма, бе разкрита от учени, предаде Франс прес. Оказа се, че шумът не е предизвикан от самата капка вода, когато пада върху водна повърхност. Причината е в осцилацията на образувания при сблъсъка малък мехур въздух, който е повлечен под повърхността на водата.

"Ако липсва мехур въздух, няма шум - заяви Питър Джордан от Френския национален център за научни изследвания и университета в Поатие. - Като осцилира, мехурът въздух кара водната повърхност да вибрира. Тя е като високоговорител на познатия ни шум."

Един от авторите на изследването Анураг Агарвал от Кембриджкия университет се поинтересувал от този въпрос, след като бил притеснен от шума от теч от покрива на дома на негов приятел. "Не можех да заспя заради шума от капки вода, които падаха в кофа", поясни той. На следващия ден Анураг разговарял с приятеля си и с учен. "Бяхме изненадани, че никой не бе открил причината за този звук", допълни Агарвал.

В момента на сблъсъка се образува нещо като кухина, изхвърля се малко количество вода и се създава мехур въздух. "Колкото до шума, учените досега се бяха интересували повече от звука от падането на капка във водата, отколкото от онзи, който е генериран във въздуха", отбеляза Джордан.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Последвайте канала на

БТА
2569 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.22 | 22:59

1
Е, нищо не разбрах.
e...

2018.06.23 | 02:02

2
не е заа теб

Добави коментар

Водещи новини