Религията влияе положително върху продължителността на живота

  • 15 юни 2018 12:27

  • 2215
  • 1
Религията влияе положително върху продължителността на живота
© Pixabay

Изследване на учени от университета на Охайо показа, че религията има положителен ефект върху продължителността на живота, съобщи Лента.

Специалистите доказаха, че набожните хора живеят с 5,64 години по-дълго от атеистите.

Изследването е базирано върху използване на данни от хиляди некролози в 42 щата на страната. Въз основа на събраните данни учените анализирали религиозната принадлежност и начина на живот на починалите. По-късното изследване на 500 некролози от Айова разкрило дори по-голяма разлика между продължителността на живота на вярващи и атеисти - 6,48 години.

Учените Болдуин Уей и Лора Уолъс свързват това с живеенето в район, където процентът на религиозните хора е много висок. Върху продължителността на живота на вярващите влияят по-активният социален живот и доброволният труд, които допринасят да се решат проблеми, свързани със самотата и дължащата се на напредналата възраст по-малка подвижност.

Религиозните хора освен това са по-малко предразположени към стрес и придобиване на вредни навици. Медитацията, йога упражненията и молитвите помагат в борбата с прекомерното напрежение.

Резултатите от изследването са публикувани в Social Psychological and Personality Science.

Последвайте канала на

БТА
2215 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2018.06.15 | 21:50

1
Да, колкото по-религиозен, толкова по прост и щастлив, особенно в сила за мюсулманите.

Добави коментар

Водещи новини