Създадоха изкуствен интелект-психопат, който вижда смърт навсякъде

  • 12 юни 2018 14:40

  • 5029
  • 0
Създадоха изкуствен интелект-психопат, който вижда смърт навсякъде
© Pixabay

Първият изкуствен интелект-психопат Норман вижда смърт навсякъде, предаде Франс прес. Той е създаден от американски учени, за да бъде обяснено на широката публика как се разработват алгоритми и да се привлече общественото внимание върху евентуални опасности, свързани с изкуствения интелект.

"Когато хора казват, че изкуствен интелект е предубеден, виновникът не е самият алгоритъм, а използваните за създаването му данни - поясни създалият Норман изследователски екип от Масачузетския технологичен институт. - Това виждане е известно на учените, но е до голяма степен непознато на широката публика."

Учените кръстили създадения от тях изкуствен интелект Норман, на убиеца психопат Норман Бейтс от филма "Психо" (1960) на Алфред Хичкок.

Норман бил "захранен" единствено с изображения на хора, които са пред прага на смъртта, от интернет платформата Reddit. Учените създали и посветен на Норман сайт на адрес www.norman-ai.mit.edu. След това му били показани изображения на мастилени петна, както в психологическия тест на Роршах. Целта била да се разбере какво вижда Норман и отговорите му да бъдат сравнени с тези на друг изкуствен интелект, трениран по традиционния начин. Резултатите били тревожни - докато тренираният по традиционния начин изкуствен интелект вижда двама души, застанали прави един до друг, Норман вижда в същото мастилено петно човек, който се хвърля от прозорец. Докато Норман различава мъж, застрелян пред крещяща жена, другият изкуствен интелект забелязва мъж, който държи в ръка чадър.

Представени са 10 примера с мастилени петна, придружени от отговорите на двете системи, като този на Норман винаги е страховит. Сайтът предлага на потребители на интернет също да се подложат на тест с мастилени петна и да изпратят отговорите си, за "да помогнат на Норман да се коригира".

Последвайте канала на

БТА
5029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини