Сгряващи тялото храни

  • 08 февруари 2012 11:22

  • 1554
  • 2
Сгряващи тялото храни
©

Смразяващият студ навън забива ледени игли по цялото ни тяло още щом си покажем носа на открито, но има храни, които могат да стоплят организма отвътре.

Ако включите следващите храни в менюто си, ви гарантираме, че тялото ви ще придобие сила и ще функционира ефективно при ниски температури, пише health.bg.

Водата е жизненоважен елемент през всички сезони. Тя е важна за много процеси в тялото и дори в студеното време не трябва да забравяме да пием живителната течност.

Добавете в дневното си меню храни, които подпомагат функцията на бъбреците, за да може водата да бъде преработвана правилно – това са пълнозърнестите храни: просо, ечемик, елда, боб и соя, яжте и сладникави зеленчуци като моркови, ряпа, пащърнак, тиква и сладки картофи. Гъбите, цвеклото, репеят и водораслите пък предоставят пълноценни хранителни съставки.

Ядки и семена

Фъстъците и бадемите могат да сгреят тялото за дълго време. Семената също дават топлина – сусам, семки от тиква, копър. Някои от тях може да консумирате и самостоятелно, както и да ги добавяте в храната.

Подправки


Канела, карамфил, джинджифил и пипер – четири горещи подправки. Канелата се използва предимно в сладкишите, но може да си сложите и в чая. Джинджифилът и пиперът са чудесни пикантни добавки към всяко ястие, а карамфилът има антисептично действие, което не само придава свеж дъх в устата, но и убива опасните бактерии.

Мед


Медът е много ефективно средство за затопляне на тялото. Той е естествен подсладител, който може да използвате в топлите напитки, освен това има противовъзпалителни свойства. Добър е и за здравето на кожата.

Чесън и лук

 

Те лесно се добавят към всяко ястие и не само загряват, но и са много полезни при настинка. Освен това намаляват и холестерола.

Хапвайте плодове и зеленчуци редовно, за да поддържате имунната система и кръвообращението във форма. През зимата е добре да ядете сготвени зеленчуци и то предимно кореноплодни, защото според специалистите тяхната термогенеза (топлината, която се отделя при преработка на храната в тялото) е по-добра.

Ако изядете 1 сладолед през зимата или изпиете 1 студена сода, организмът ви ще изхаби много енергия, за да ги „стопли” преди да ги смели, което няма да ви е от полза, когато навън всичко е вледенено.

Освен това, ако през зимата се чувствате по-гладни, не го отдавайте на въображението си – спадът на температурата наистина изостря апетита.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1554 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
spasimir

2012.02.08 | 13:43

2
всичко това го знаем
John

2012.02.08 | 13:16

1
Тия откриха топлата вода

Добави коментар

Водещи новини