Фестивал на хляба и сладкишите ще се проведе в Пловдив

Фестивал на хляба и сладкишите започва в Пловдив с дефиле на участниците по Главната улица на града. Те ще тръгнат от площада пред община Пловдив до подлеза при Аптека "Марица", където в 18.00ч. официално ще бъде открито събитието.

В рамките на четири дни, от 17 до 20 май, в три импровизирани пекарни на Малката главна в Пловдив, майстор-пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники при приготвяне на хляб, хлебни изделия и сладкиши. Предвидени са още демонстрация на смилане на брашно на мелница - караджейка, а посетителите ще имат възможност да дегустират всичко, което се изработва. Организатори са Регионална занаятчийска камара -Пловдив по проект "Наследство - Сливане на традиции и бъдеще - заедно" - "Фестивал на хляба", информира БТА.

Майсторите от Бесарабия Татяна и Кирил Дукови на 18 май ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език "Традиционен хляб и забравен български фолклор от Бесарабия". Лекция на тема "Никой не е по-голям от Хляба" ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май двама майстори от Кралство Мароко, а на 20 май от Република Турция.

Своите умения в занаята ще демонстрира гостът от Холандия шеф Ралф Нобер в майсторски клас, който ще води в учебната работилница на Университета по хранителни технологии на 18 и 19 май. Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май ще демонстрира своите умения пред публика. С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата "Най-добър в хляба".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет