Учени разкриха тайната на „извънземното“ от Атакама

23 март 2018 14:33

Учени разкриха тайната на „извънземното“ от Атакама
© Twitter
28166 3

През 2003 г. зад църква в

Bizarre Atacama skeleton was a deceased human fetus, says study https://t.co/EM5nWaa3p5 pic.twitter.com/yQ11zAoMX7

— JBH News (@JBHNewsOfficial) March 23, 2018 " target="_blank">пустинята Атакама, Чили, е открит миниатюрен 15-сантиметров скелет с конусовидна глава като на извънземно. Находката предизвиква международно вълнение, като не липсват предположения за посещение на пришълци от друг свят. Учените още преди отхвърлиха идеята за чуждоземен произход на мумифицираните останки. Сега авторите на пълен генетичен анализ потвърждават, че скелетът е на новородено момиченце с редки мутации и костни деформации, съобщи Франс прес.

Анализът на мумуфицирания скелет, наречен "Ата", е публикуван в сп. "Genome Research". Данните разкриват многобройни мутации в гени, свързани с нанизъм (изоставане в растежа), с костни малформаци като сколиоза или дислокация и с преждевременно стареене.

Експертите преди допуснаха, че скелетът е на индивид на възраст между шест и осем години. Пълният генетичен анализ, базиран върху извлечена от костен мозък ДНК, показва, че скелетът е на новородено от женски пол - мъртвородено или починало непосредствено след раждането, съобщава ръководителят на изследователския екип и микробиолог от Станфордския университет в Калифорния Гари Нолан.

Освен конусовидната форма на главата, породила догадки за извънземния произход на скелета, при Ата беше открита още една необичайна характеристика - наличието на 10 чифта ребра, вместо обичайните 12.

Генетичният анализ разкрива още, че момиченцето произлиза от чилийския остров Чилое.

Предвид, че част от идентифицираните мутации са познати на науката, а други - не, изследването може да помогне за по-доброто разбиране на костните заболявания и съответно в търсенето на нови методи за лечението им.

Гари Нолан отбелязва, че е желателно скелетът - собственост на частен испански колекционер, да бъде върнат на Чили.

БТА
28166 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.03.24 | 17:33

297050
Доказано е,че ако преди дадено съобщение сложиш фразата "Учените установиха,откриха и тн." 90% от хората безрезервно вярват дори да не е истина. Вие решете какво е вярно и какво не
Иво

2018.03.24 | 17:32

297160
И кое е това "новородено" което е 15 см. и в същото време с развита костна система? Ей, чак па толкова тъп не мисля че съм

2018.03.23 | 21:18

297112
А извънземния от Драгалевци?

Добави коментар

Водещи новини