Скот Кели прекарва година в космоса, а сега има различна ДНК от близнака си

  • 15 март 2018 18:02

  • 4030
  • 2
Скот Кели прекарва година в космоса, а сега има различна ДНК от близнака си
© Getty Images

Скот и Марк Кели са идентични братя близнаци - поне, докато Скот не прекарва една година в космоса, пише Live Science.

Когато Скот Кели се завръща на Земята след 340-дневното си пребиваване на Международната космическа станция (МКС) преди две години, той бил 2 инча по-висок, отколкото когато е излетял. Неговата телесна маса е намаляла, чревните му бактерии са напълно различни и - според предварителните констатации на изследователите на НАСА - неговият генетичен код се е променил значително, пише nauka.offnews.bg

Физическият и психическият стрес за тази година в космоса на Скот Кели може да е активирала стотици "космически гени", които са променили имунната система на космонавта, костите, зрението и други телесни процеси, съобщава НАСА. Повечето от тези генетични промени се върнаха към нормалното след завръщането на Скот Кели на Земята, но около 7% от генетичния код на астронавта остана променен - и това може да остане така за постоянно.

Промените са "от стреса на космическото пътуване, което може да доведе до промени в биологичните пътища на клетката", се казва в изявлението на НАСА. "Това може да предизвика сглобяването на нови молекули, като мазнини или протеини, клетъчно разграждане и може да включва и да изключа гените, които променят клетъчната функция".

Скот прекарва почти една година на борда на МКС като част от уникалния проект на НАСА, наречен "Twins Study", който има за цел да разкрие дългосрочните ефекти на космическото пътуване върху човешкото тяло и ум. През март 2015 г. той отлетя на МКС, за да започне това, което ще стане най-дългата космическа мисия, която някой астронавт някога е постигнал. Повечето астронавти остават на борда на МКС в продължение на шест месеца. Скот Кели остана на орбита за 340 дни.

Междувременно еднояйчният близнак на Скот Кели, Марк (пенсиониран астронавт) остава на Земята като контролен субект. Братята Кели са единствените астронавти-близнаци в историята, заяви НАСА. Тъй като еднояйчните близнаци се раждат с идентична ДНК - генетичният код, който казва на клетките кога и как да работят - братята Кели са идеални обекти за сравнение преди и след това.

Изследователите тестват и двамата братя Кели преди, по време и след годината в космоса на Скот, за да установят конкретните промени във физическото и психическото здраве на астронавтите. Повечето от физическите промени на Скот - включително 2-инчовото му увеличение на ръста - се оказаха временни реакции на ниската гравитация и ниско кислородната среда на космоса, заяви НАСА.

Въпреки това, гените, участващи в образуването костно, кислородната депривация, реакциите на имунната система и ремонта на ДНК, остават трансформирани след завръщането на Скот Кели на Земята, съобщава НАСА. Причината за това може да доведе до сложна реакция към необичаен тип стрес - космически стрес.

"Често пъти, когато тялото се сблъска с нещо чуждо, се активира имунната реакция", обяснява пред Business Insider Кристофър Мейсън (Christopher Mason) от проекта Twins Study и доцент в Университета Корнел. "Организмът си мисли, че има причина да се защитава. Знаем, че космосът не е приятно преживяване и това е молекулярната проява на организма, реагиращ на този стрес."

Разбирането защо и как тези "космически гени" се активират ще бъде от решаващо значение за планираните по-дълги космическимисии. НАСА смята, че годината, прекарана от Скот Кели в космоса е важна "стъпка към тригодишната мисия към Марс".

Повече от 200 изследователи от 30 държави се включиха в анализирането ан различните резултати от тестовете на братята Кели, търсейки предизвикани от космоса промени в когнитивнитв процеси, метаболизма, микробиологията и много други физиологични процеси на Скот Кели.

НАСА ще публикува подробните констатации от тези тестове в едно проучване по-късно тази година.

Последвайте канала на

Novini.bg
4030 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.17 | 18:11

2
ЩОМ СКОТ е увеличил ръста си с 2 сантиметра при едногодишно пребиваване в космоса предлагам ГНОМА на ДБ Атанас Атанасов да го изпратят в космоса, за да порасте.

2018.03.15 | 21:48

1
ПОЛЕТА ДО МАРС СЕ ОТМЕНЯ

Добави коментар

Водещи новини