Уютният огън в камината е вреден за здравето

  • 22 февруари 2018 11:47

  • 3081
  • 4
Уютният огън в камината е вреден за здравето
© Pixabay

Испански учени предупредиха, че преди да запалим камината в хола си, трябва да слагаме газова маска, за да не вдишаме вредните частици от пушека, съобщи в. "Дейли мейл".

Ефектът на камините върху здравето е сравним с този на мините и строителните обекти. Най-много вредни газове и частици се освобождават при запалването на огъня и при нареждането на първите дърва. Въздухът в помещението се изчиства чак три часа след като бъде отворен прозорец, установиха учените от университета "Леон". Жаравата също изпуска вреден въглероден окис. Въздухът се замърсява и когато се чисти камината.

Учените са регистрирали показателите за въздуха в помещения с камини в десет къщи. Те установиха, че количеството на частиците, които могат да бъдат вдишани, достига до 483 микрограма на кубичен метър въздух, което е сравнимо с минната индустрия. Показателите при почистването на камината, ако има тлееща жарава, е сравнимо с работа в строителната индустрия.

Британски експерти настояват, че пушекът от камините е твърде малко, за да бъде необходима маска. Те обаче препоръчват, когато се пали камина, всички да излизат от стаята освен човекът заел се с "рисковата" работа.

Проф. Барбара Маер от университета в Ланкастър обаче напомни, че откритият огън е източник на наночастици магнетит, които могат да стигнат пряко до мозъка и са известен токсин, като е възможно да предизвикват невродегенеративни болести, включително и Алцхаймер.

Последвайте канала на

БТА
3081 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.02.25 | 17:17

4
Ако всичко това беше вярно, човечеството отдавна да е изчезнало. Хиляди, да не кажа милиони години, още предците на хомо-сапиенс са ползвали огъня. Явно подстрекаване към ползването на електроенергия - олигарсите не обичат да губят.

2018.02.24 | 16:33

3
Камините за уют в къщи са вредни, охолния живот е вреден, единственото полезно нещо, което ни осигуряват, нашите мили работодатели са ниските заплати и мизерията. Само те мислят за нас.

2018.02.24 | 10:34

2
Ами разбира се, че мислят за нас. Осигуряват ни по 12-16 часа трудов ден, при заплата от 500-600 лева, какво искаш повече?
Чери

2018.02.24 | 10:28

1
Що за идиотщини! Дали тези "учени" са сътворили нещо полезно за света или само харчат парите на умопомрачени, надрусани спонсори на "научни изследвания"?

Добави коментар

Водещи новини