Химикали в опаковките на дрехи и храни улесняват затлъстяването

  • 14 февруари 2018 14:03

  • 1700
  • 0
Химикали в опаковките на дрехи и храни улесняват затлъстяването
© Pixabay

Някои химикали в хранителните опаковки, тиганите с незалепващо покритие и дрехите улесняват затлъстяването, като влияят върху метаболизма по-специално у жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Получените резултати за пръв път позволиха да се идентифицира нова пътечка, чрез която перфлуороалкилите влияят върху регулирането на телесната маса и следователно допринасят за епидемията от затлъстяване", заяви ръководителят на изследването Ци Сун от Харвардския университет.

Учените са изследвали ефекта от четири хранителни режима за двегодишен период. Намаляването на телесното тегло и нивото на перфлуороалкилите били измерени у 621 доброволци, които били с наднормено тегло или затлъстели. Участниците отслабнали със средно 6,4 кг през първите 6 месеца, но през следващата година и половина възстановили 2,7 кг от теглото си.

"Онези, които качиха най-много килограми, бяха с най-високо ниво на перфлуороалкилите в кръвта - отбелязаха учените. Тази връзка бе най-силно изразена сред жените. Получените резултати показват, че ограничаването или избягването на ефекта от перфлуороалкилите може да помогне на хората, най-вече на жените, да не качват килограми, след като са отслабнали."

Резултатите от изследването са публикувани в PLOS Medicine.

Последвайте канала на

БТА
1700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини