Сезонът на Сакура - къде и кога

  • 06 февруари 2018 11:28

  • 8250
  • 1
Сезонът на Сакура - къде и кога
© pixabay.com

Магическите вишневи дръвчета на Япония и техният цъфтеж привличат пътешественици от цял свят всяка пролет. Но планирането на пътуване около нещо толкова нестабилно, колкото началото на пролетта, може да бъде много трудно.

За щастие Японската метеорологична корпация (JMC) започва да публикува своите прогнози за  цъфтежа на вишните през 2018 година.

Метеоролозите се опитват да предскажат кога ще започне цъфтенето на вишневите дръвчета - известно като сакура - и кога ще достигнат пълния си разцвет, на около 1000 различни места за наблюдение в страната.Японската цъфтяща вишна не е като останалите вишневи или черешови дръвчета – тя не дава плод. Нейната мисия е единствено и само да цъфти и да предизвиква възхищение.

Ханами - или съзерцаването на цъфналите вишни, е любим японски обичай, който привлича огромни тълпи на открито, които заедно наблюдават ефимерната красотва на цветовете.

Тъй като начолото на сезона може да бъде непредсказуемо, прогнозата се актуализира често през годината.
Втората прогноза за 2018 г.  бе публикувана на 1 февруари и понастоящен цъфтежът се очаква да започне на 20 март в Токио, като  пълният цъфтеж се очаква да бъде достигнат на 28 март.


 

В Хокайдо, най-северната японска префектура, цъфтежът се очаква да започне около 3 май, и да достигнат пълен цъфтеж на 6 май.
Междувременно, цъфтенето в големите градове на главния японски остров Хоншу ще започне по-рано, отколкото на север.
В Киото ще видят цъфналите вишни на 4 април, а в Осака - един ден по-рано.От Японската метеорологична компания заявяват, че са разработили свой метод за прогнозиране на датите на цъфтежа, базиран на съществуващи изследвания, и температурите през есента и зимата, тъй като през лятото на предходната година се образуват пъпките на цветовете.

Прогнозата ще помогне на пътуващите да видят едно от най-зашеметяващите природни явления в Япония. Но тъй като природата е всичко друго, но не и предвидима, честата проверка на прогнозата може да помогне, да се видят цъфналите вишневи дървета в най-красивия им вид.

Много хора пътуват специално от една част на Япония до друга, известна с вишневите си градини или с някое по-специално дръвче, а компании дори пускат работниците си в извънредни почивки, за да имат възможността да се наслаждават на вишните.

Последвайте канала на

Нора Виткова
8250 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.06 | 14:51

1
Иде сезона "со кypо у седесарското дупе", нека пак вдигнат таксите.

Добави коментар

Водещи новини