Зелената салата стимулира мозъка

  • 21 декември 2017 13:14

  • 1757
  • 0
Зелената салата стимулира мозъка
© Pixabay

Всекидневната консумация на салата и зелени листни зеленчуци стимулира мозъка и дори може да допринесе за предпазване от деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Сред характерните симптоми на невродегенеративното заболяване, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер, са нарушенията в паметта и мисленето.

Всеизвестно е, че сред най-добрите за мозъка храни са мазните риби като сьомга и скумрия. Според авторите на настоящото изследване от Медицинския център на университета "Ръш" в Чикаго към списъка с полезни продукти могат да се прибавят марулята и други зелени листни зеленчуци като спанак и кейл.

В изследването си, обхванало 960 души, специалистите са установили, че редовната консумации на зелени листни зеленчуци - например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване.

Направените тестове са показали, че индивидите, които редовно слагат на трапезата си зелени листни зеленчуци, се справят по-добре със задачи за мислене и запаметяване в сравнение с хората, избягващи този тип храни. Изследователите са установили, че показаните от любителите на салата резултати съответстват на тези на хора, които са с 11 години по-млади.

Специалистите приписват благоприятния ефект главно на съдържащия се в зелените листни зеленчуци витамин К, който особено ефективно противодейства на влошаването на когнитивните способности.

Новото изследване е поредното в подкрепа на идеята, че здравословното хранене играе ключова роля за подобряване на мозъчните функции и съответно за предпазване от деменция, отбелязват авторите му.

Последвайте канала на

БТА
1757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини