Hygge: Датското изкуство на уюта

Трудната за обяснение и дори още по-трудна за произнасяне, датската дума “hyggе”(хюга) придоби популярност по целия свят. Превежда се грубо като “уют”, но означава много повече от това.Какво означава хюга?

Всъщност думата идва от норвежки и се появява в датския писмен език през 18 век. В периода 1397г. до 1819 г. Дания и Норвегия са били едно кралство. Първоначалната норвежка дума “хюга” означава “благоденствие”.

Хюга е трудна за определяне дума - това е усещане за топлота и сигурност. Интересното е, че “размишлявам”, “настроение”, "успокоявам”, “прегръщам” и “благоденствие”, всички до една описват аспекти от съвременното значение на хюга.

Да живеeш според хюга означава да се радваш на добрите неща в живота, с добри хора.

Топлата кехлибарена светлина на свещта е хюга.Разходката през гората в топъл есенен ден, преди да се приберете край огнището за чаша какао - определено е хюга. Приятелите и семейството - това също е хюга.

Няма нищо по-хюга от стоенето около масата и дискутирането на големите и малките неща в живота. Може би точно хюга обяснява защо датчаните са най-щастливите хора в света.

 


Датските зими са дълги и тъмни и датчаните се борят с мрака с най-доброто си оръжие: хюгата и милионите свещи, които идват с нея, а най-хюга периодът, това е времето около Коледа.Но хюга е много повече от уютна стая, пълна със свещи, добра компания и храна. Хюга е философия, начин на живот -  време, в което да не правите нищо и да се наслаждавате на малките неща в живота, заедно със семейството и приятели.
 

Както обобщава авторът на книгата “Малък наръчник по хюга” Майк Викинг: “ХЮГА е скромна и бавна. Тя е за това да избереш старото пред новото, семплото пред крещящото и спокойствието пред превъзбудата."

Коментари

  1. 2017.12.20 | 14:54
    Хубаво е, но само седесари, забогатели от прехода на Костов.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет