Откриха нов вид риба в Марианската падина (видео)

Учени откриха риба в Марианската падина, която живее на най-голямата известна дълбочина - 8134 м, съобщи в. "Дейли мейл".

Рибата е прозрачно розова, без люспи. Тя е от семейство липарисови. Храни се с ракообразни, като ги всмуква с устата си. Рибата изглежда крехка, но се справя много успешно в тази екстремна среда. Тя е върховен хищник, а храната й е изобилна.
На тази дълбочина, освен че е тъмно, налягането е толкова голямо, че може да бъде сравнено с тежестта на слон, стъпил върху човешки палец.

"Рибите от семейство липарисови са се адаптирали да живеят по-дълбоко от останалите, дори в океанските падини" - каза д-р Томас Лънли от екипа.

Океанските падини са сред най-неблагоприятните хабитати на земята. Там налягането е 1000 пъти по-голямо, отколкото на повърхността, а температурата на водата е близо до точката на замръзване. Тъй като не прониква слънчева светлина, фотосинтезата е невъзможна.

Учените от университета на Вашингтон са уловили 37 риби от този вид на дълбочина от 6900 м до 8000 м. ДНК анализът и триизмерното им сканиране показа, че това е нов вид. Учените описаха рибата в сп. "Зоотакса".

Коментари

 1. 2017.12.03 | 12:50
  TOVA E SUPER LAJA!ZNAETE LI KAKVO E NALYAGANETO DOLU.DA IMA RIBI TAM NO KATO YA ULOVYAT I VKARAT PODVONICATA TYA SE PRASKA NA MILIONI 4ASTI.YASNO LI E.I SI PIITE REDOVNO LEKARSTVATA.NE LAJETE PROSTITE HORICA.TOVA E.NEUKA RABOTA!
 2. 2017.12.03 | 11:49
  Марианско попче-албинос :)
 3. 2017.12.03 | 11:49
  Това е рибата "едноок седесароид". Вредно животно.
  1. 2017.12.03 | 11:49
   Това е комунист-русофил без дрехи.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет