Денят на мъртвите - мексиканският Хелоуин (снимки)

  • 01 ноември 2017 09:17

  • 5740
  • 0
Денят на мъртвите - мексиканският Хелоуин (снимки)
© GettyImages/Gulliver

Ден на мъртвите (Дия де лос муертос) е празник в Латинска Америка и е изключително почитан в Мексико. Той се отбелязва в първите два дни на ноември.

Това е един пищен празник, при който след увеселения и карнавални шествия в градовете и на специално украсените гробища, в домовете на покойниците или по заведения се събират семействата и приятелите на покойниците, за да ги споменат. Началото на тези празненства предшества ацтеките, а местната традиция оцелява и след идването на испанските мисионери.

 

В Мексико и особено в южните части на страната, по местни обичаи се издигат възпоменателни олтари покрити със свещи и захарни черепи, цветя – предимно жълтите мексикански тароси, любимите храни и напитки на покойните както и дребни подаръци.

На този ден хората се веселят, пируват и се събират на големи шумни групи, като по този начин почитат живота, а не смъртта на покойниците. Специални храни (и понякога бутилка текила) се слагат за закуската и вечерята на напусналите любими хора. Гробищата са пълни с хора, които почистват, боядисват и украсяват гробниците и гробовете на своите предци.

 

Фамилните олтари включват снимки, прости или натруфени букети с оранжеви невени, а понякога нищо повече от една обикновена свещ. Празникът Денят на мъртвите се е превърнал в най-значимото културно, религиозно и семейно честване на цяло Мексико.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини