Наблюдаваме рядкото космическо явление „фалшива зора“

  • 22 октомври 2017 18:18

  • 12218
  • 0
Наблюдаваме рядкото космическо явление „фалшива зора“
© pixabay.com

Явлението "Фалшива зора" се два наблюдава пъти в годината - през пролетта и през есента. То носи името си от Исляма - пророкът Мохамед я споменава по повод петте дневни молитви. В астрономията обаче зрелищният блясък в тъмните часове на нощта е известен като „зодиакална светлина".

В периода март-май тя се появява в тъмнината след залеза, а около началото на ноември „фалшивата зора" изгрява малко преди изгрев слънце, от където идва и нейното име.

"Сезонният феномен се ражда при разсейването на слънчевата светлина от големия брой прахови частици и астероиди в междупланетното пространство. В Слънчевата система те оформят необятен по мащаби диск, който ние от Земята виждаме под формата на светъл конус на източния хоризонт през есента и на западния - през пролетта", обясни за Нова телевизия физикът от Института по астрономия към БАН Пенчо Маркишки, направил снимки на интересното явление.

"Зодиакалната светлина привлича много любители на фотографията. За хубава снимка обаче трябва да се намери място с минимално смущение от градските светлини. Най-подходящото време за снимки през есента е около час и половина преди изгрева", съветва Пенчо Маркишки.

За района на София това е малко след 6 сутринта (лятно часово време), а за Източна България - 10 около минути по-рано.

Последвайте канала на

Novini.bg
12218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини