-
05 септември 2017 11:38
- 4021
- 2
Италия е любов,романтика и вкусна храна- споделя Севда, която е първият вегетарианец в света, който е спечелил Мастър шеф – втори сезон в България. Тя и foodpanda споделят интересни факти за най-популярното световно ястие- пицата.Италия е страна,която нахраннва всички сетива.Италия е омайно вино, тесни калдъръмени улички с малки ресторантчета, хора, които говорят предимно жестикулирайки с ръцете си на своя секси език, вкусна, непретенциозна храна, на която не можеш да устоиш и да забравиш.
Целият дъх на Италия е вдъхновение за много филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. Всички италианци, които познавам твърдят, че няма по-хубава храна и вино от италианските.
Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожавана храна е от всички възрасти, но най-вече децата и младежите навсякъде по света.
Дори в Япония последните години пицата става много популярна,като се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („Майо Яга“). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В САЩ пицата е много по-дебела.
Думата „пица“ идва от латинската дума „пицца“,която означава „потъмняване на кора от пожар“.Пътят на историята на пицата е дълъг и несигурен. Произходът и не е строго италиански. Храни,подобни на пица се правят още през Неолита. Счита се,че гърците първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“) с масло,чесън и билки.И други народи още в древността правят плоски хлябове: „мануше“ в Ливан,“кока“ (сладки и солени вариации) от Каталуния,“инджера“ -Африка,“паратха“ и „наан“ в Индия,“фламкухен „от Елаз,“риеска“ от Финландия. В Италия също са известни плоските хлябове, като „фокача“ и „пиадина“.
Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък хляб се нарича „пица“. Съвременната пица също е разработена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ястие за бедните,което се продава,като улична храна.
Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita), също иска да опита от тази храна. За да почете своята кралица, шеф Рафаеле Експозито създава пица“Маргарита“, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и свеж босилек, цветовете на италианското знаме.В книгата „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“, от началото на 20 в. , дава три рецепти за пица, всяка от които е сладка. Неаполитанската пица става доста популярна и с добавянето на чесън, трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци.Пица „Маринара“, може би е най-старият вид пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се така, защото традиционно се приготвя за моряците от техните жени, когато се връщат от риболов от залива в Неапол. Други разпространени видиве пица са: „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „4 сирена“, „Пеперони“, „Рукола и Прошуто“ и т.н.
Пицата е претърпяла и много регионални промени. В Рим е популярна „Pizza al Taglio“ (Правоъгълна пица в големи тави), която се реже на парчета и се продава на грамаж, в Лигурия „Sardenara“,в Сицилия „Sfincione“.
Пицата обикновено се покрива с доматен сос, но днес съществуват и пица „Бианка“ (със сметана), както и пица“Нутела“(с течен шоколад, банани или други плодове).
Класическото тесто се приготвя с брашно от твърда пшеница (тип „00“), мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка,остава се да втаса и след това се разточва на тънък пласт. В много пицарии е истинска атракция приготвянето на пица, пред очите на хората,подхвърляйки тестото високо във въздуха.
Асоциацията на неаполитанските пицари,основана през 1984 г., е определила специфичните правила, които трябва да се следват, за направата на автентична неаполитанска пица. Те включват, че пицата трябва да се пече на фурна с дървени въглища, че тестото трябва да се замеси и разточи на ръка (чрез свиване на пръсти),пицата да не надвишава 35см. в диаметър, да се пече в продължение на 60 до 90 сек. и да не е по-дебела от 1см.в центъра.
Заведенията за пица (пицария) са най-известните заведения за бързо хранене по света, заедно с тези за бургери. Те са 17% от всички ресторанти.
Събота вечер е най-популярното време за ядене на пица. Най-бързият „пица мейкър“ в света, прави 14 пици за 2мин. и 35 сек.
Най-скъпата пица е създадена от Доменико Кролла и струва 2,745 $. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.
Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957г.
Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се обиди.
Известна фраза за пицата е на актьора Дийн Мартин: “ Когато луната се отразява в очите, като една голяма пица, това е любов!“
Италия е любов,романтика и вкусна храна!
Последвайте канала на
Свързани новини
Полша ще поиска екстрадиране на четиримата, изнасилили туристка на италиански плаж
04 септември 201721:09
Четирима мигранти са арестувани в Италия във връзка с брутални две изнасилвания
03 септември 201715:26
В Рим обмислят да настаняват имигранти в иззети от мафията имоти
30 август 201707:13
Спасени са и трите деца, затрупани под къща след труса в Иския
22 август 201713:55
Това е един от най-странните замъци в света
21 август 201711:54
Италия повишава мерките за сигурност
18 август 201719:45
Професор: Пицата и карбонарата са американски, а не италиански храни
10 април 202316:02
Създадоха "противоракова" пица, която удължава живота
05 юни 201808:52
Пицария постави рекорд, изработвайки пица със 111 сирена
16 март 201813:00
Три клуба дават по над 10 млн. лв. за заплати на година в efbet Лига, Левски не е сред тях
ЦСКА - София отличи четирима играчи и написа: Записахме незапомнена серия от негативни резултати, бяхме в безпрецедентна дупка
ЦСКА - София се оглежда за заместник на Бусато
Левски представя отбора за пролетта срещу Славия
Радостин Александров за успехите на Табор в Словения и как четирима млади българи са гръбнака на отбора
Григор Димитров започва срещу квалификант в Бризбън
Коментари 2
Добави2017.09.10 | 17:50
Добави коментар
Водещи новини
Кабинетът отпуска 2 млн. лв. в подкрепа на домакинствата, останали без ток
28 декември 202411:47
КЕВР започва извънредна проверка на електроразпределителните дружества и ЕСО
28 декември 202412:00
Напрежение пред офиса на енергоразпределителното дружество в Троян
28 декември 202412:18
Обстановката във Великотърновско: Десетки населени места са без ток и без вода
28 декември 202409:54
Продължава екстремното време в Гърция
28 декември 202411:08
Кое събитие през 2024г. никой не успя да предвиди?
28 декември 202410:32
Д-р Аспарух Илиев: Грипът нараства значително в цяла Европа
28 декември 202409:37
Проф. Донка Байкова: За три дни можем да се възстановим от голямото преяждане по празниците
28 декември 202410:08
До 31 декември можем да искаме прехвърляне на неизползвания отпуск от 2024 г.
28 декември 202411:22
2017.09.10 | 17:50