Хора, върнали се от другия свят, разкриха странни усещания

  • 29 август 2017 13:49

  • 18038
  • 3
Хора, върнали се от другия свят, разкриха странни усещания
© Pixabay

Най-голямото досега проучване, свързано с близки до смъртта и извънтелесни преживявания, открива, че 40% от хората имат някаква "съзнателност" дори след като са смятани за клинично мъртви, пише obekti.bg, позовавайки се на PsyBlog.

Четиригодишното изследване обхваща над 2000 души в 15 болници в САЩ, Великобритания и Австралия, които са преживели спиране на сърдечната дейност. 330 оцелели пациенти били разпитани какво са изпитали в тези критични моменти. 140 от тях споделят, че са имали някаква форма на съзнание, преди да бъдат върнати обратно към живота.

Една жена съобщава, че е наблюдавала медицинския персонал и чувала звуците от апаратурата. Друг мъж помни как напуска тялото си и гледа от разстояние как лекарите работят по него.

Повечето хора не могат да кажат с подробности какво точно се е случило, след като сърцето им е спряло, но една пета споделят, че са изпитали чувство на покой. Една трета съобщават, че времето се е забързало или забавило в този период. Други са усетили, че преминават през вода или виждат ярка светкавица. Около 13% имат извънтелесно преживяване, което включва изостряне на сетивата.

Учените потвърждават, че един човек е показал свидетелства за съзнание три минути след като сърцето му е спряло да бие. Това е трудно да се обясни, защото обикновено мозъкът спира да функционира около 20 – 30 секунди след спиране на сърдечната дейност.

Спирането на сърдечната дейност, при което сърцето спира да бие, белите дробове са прекратили работата си и мозъкът е спрял да функционира, от биологична гледна точка означава клинична смърт, обяснява д-р Сам Парниа, един от авторите на изследването.

Следва период от време, който може да продължи от няколко секунди до около час и повече, в който усилията на спешните медицински екипи могат да успеят да рестартират сърцето и така да обърнат процеса на умиране. "Това, което преживяват хората в този период на спиране на сърцето, предоставя уникален прозорец към това, което всеки вероятно би изпитал, когато умира."

Последвайте канала на

Novini.bg
18038 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.08.30 | 15:21

3
моето сърце спря, като ме приеха в комсомола...., втория път, като ни биха куките на Кравай за скъсани дънки...
Георгиев

2017.08.30 | 15:21

2
Друг свят няма.
Ммм

2017.08.30 | 15:21

1
Като умрем ще видим., а до тогава наздраве

Добави коментар

Водещи новини