Сушенето на дрехи на закрито е вредно за здравето

  • 12 август 2017 19:52

  • 36483
  • 0
Сушенето на дрехи на закрито е вредно за здравето
© Gettyimages

Хората в градовете често нямат друг избор, освен да сушат праните дрехи на закрито. Тази практика обаче крие риск от сериозни здравословни проблеми, предупреждават ирландски специалисти, цитирани от в. "Дейли стар".

Влажната среда подпомага развитието на плесен, отделяща "семена", известни като спори, които могат да предизвикат алергични реакции при някои хора.

"Обикновено, когато човек вдишва тези спори, имунната система му помага да се отърве от тях чрез кашляне или кихане. При индивидите, които не са чувствителни към плесента, дори не се наблюдават реакции. При някои хора обаче, като например страдащите от астма, те могат да влошат симптомите", обяснява Фийна Кени. Специалистката отбелязва, че плесента Aspergillus fumigatus може да причини сериозни белодробни инфекции, към които особено уязвими са не само страдащите от астма, но и бебетата, децата и възрастните хора. Застрашени са също индивидите с отслабена имунна система и хората с екзема, допълва БТА.

Най-опасните месеци, когато плесента е особено "упорита", са януари, февруари, август и септември. Препоръката на експертите е по възможност хората да сушат прането си на открито.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
36483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини