Водата в мантията на Земята е почти колкото в Световния океан

  • 09 юни 2017 11:47

  • 9301
  • 0
Водата в мантията на Земята е почти колкото в Световния океан
© Pixabay

Международен екип от учени установи, че в дълбините на земните недра има почти същото количество вода, каквото е в океаните, съобщава "Ню сайънтист".

Специалистите са анализирали данните на база проведени опити със скали, типични за мантията, и по-конкретно за буферния слой в нея на дълбочина от 410 до 660 километра. Той разделя горната от долната мантия.

"Ако изчисленията ни са верни, това означава, че има голямо количество вода под земната кора. Общото ѝ количество е почти същото, колкото е водосборът на Световния океан", коментира Фей Хунчжан от университета в Байройт, Германия, цитиран от БТА.

По-голямото количество от водата в мантията е заключено в кристалите на минерали под формата на йони, отколкото в течно състояние. Откритията се основават на имитация на условията, в които се намират минерали, като рингудит, в мантията на планетата. Оказа се, че водата в състава на определен минерал му придава наблюдавания вискозитет (плътност).

"Това са много сложни и добре проведени експерименти, който са част от разрастващата се обща картина. За нея допринасят лабораторни и полеви наблюдения чрез геофизични изследвания и проучвания на средата. Те показват, че слоят между горната и долната мантия съдържа значително количество вода", каза Греъм Пиърсън от университета на Албърта, Канада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини