Търсят изгора в интернет на последния северен бял носорог

  • 27 април 2017 13:29

  • 4486
  • 1
Търсят изгора в интернет на последния северен бял носорог
© Getty Images

"Судан обича природата и пътува много." Това е част от информацията, поместена в приложението за запознанства Tinder и тя е за последния мъжки бял северен носорог в света, който отчаяно се нуждае от партньор.

"Не искам да съм прекалено настъпателен, но съдбата на моя вид буквално зависи от мен", пише в профила му, цитиран от агенция "Ройтерс". Судан "споделя" още, че се представя добре, когато е под напрежение, обича да яде трева и да се охлажда в калта, както и подробности за килограми и височина, "ако това има значение".

Експертите, които от години се опитват да спасят вида, се надяват, че профилът на Судан в Tinder ще помогне те да успеят да съберат достатъчно средства за лечение на фертилитета му, което струва 9 млн. долара. Всички опити за естественото му оплождане преди това са се провалили.

Учените ще използват сперматозоидите на Судан, за да оплодят едно яйце от една от последните две женски северни бели носорози: 17-годишната Сату или 27-годишната Найдин. Ембрионът ще може да бъде имплантиран сурогатно в южен бял носорог, далеч по-често срещан вид, пише dnevnik.bg.

"Опитахме всичко, за да оплодят естествено", казва Елоди Сампере, управител на център за опазване на животните "Ол Пейета" в Кения, където общо трите бели носорога са придружавани от 24-часови въоръжена охрана. Преместват ги от зоологическата градина, защото средата не е благоприятна за естествените им инстинкти и ги завеждат в полудива природа. Но и това не довежда до успех.Бракониерите продават рога
на северни бели носорози за 50 000 долара на килограм, което ги прави по-ценни от златото или кокаина, а пазителите му се страхуват, че Судан, който на 43 години е древен за носорог, може да умре или да бъде убит, преди да съберат достатъчно средства за лечението му.

Броени часове след като се активира профилът на Судан в Tinder, броят на отзовалите се да направят дарение е толкова висок, че уеб страницата на "Ol Pejeta" блокира.

Novini.bg
4486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.28 | 13:01

1
искра фидосова или цецка, може и курнелия, но горкото носорогче....

Добави коментар

Водещи новини