Древните хора са създали Сахара

  • 15 март 2017 18:42

  • 28207
  • 3
Древните хора са създали Сахара
© GettyImages/Gulliver

Изглежда невъзможно да си представим днес, но там, където днес Сахара простира своите дюни преди няколко хиляди години е било огромна зелена площ с езера навсякъде.

Водещ археолог издига хипотезата, че не друг, а хората са изиграли ключова роля в причиняването на бързите промени в екологията на региона, които са предизвикали спад на дъждовете, информира списание Обекти.

Историята на превръщането на плодородните площи в пустиня може да ни даде ценно разбиране за начините, по които може да се борим с климатичните промени в бъдеще. Времето в Сахара преди около 11 000 години е било съвсем различно от днес и е било 10 пъти по-влажно. Този период е съвпаднал с миграцията на хората в областта, които са донесли със себе си и земеделието.

Според Дейвид Райт от университета в Сеул именно ефекта от земеделците, които са отглеждали реколта в региона е предизвикал промяната на климата от влажен към сух.

“По това време в Сахара е имало езера навсякъде и те ще съдържат следите от промяната на растителността. Ние трябва да пробием почвата до тях и да изследваме информацията за растителността, която се съдържа в леглата на езерата,” коментира той.

Нора Виткова
28207 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.17 | 11:10

3
Глупости на търкалета!
Бойко

2017.03.16 | 17:33

2
аз създадох сахара... внимавайте да не ви излъжат комунистите че са те
JJIvanov radioestesist

2017.03.16 | 10:55

1
моделирахме разни варианти.Появи се версия че нагли негодници от съседна планета са потопили опасни отпадъци западно от сахара. Последните няколко години ги засякохме да проучват огромни региони/правят нещо като фалшив довос за да докажат че няма умни обитатели с цел хв

Добави коментар

Водещи новини