12 големи града, които колите скоро ще бъдат забранени

  • 03 февруари 2017 16:16

  • 6433
  • 2
12 големи града, които колите скоро ще бъдат забранени
© Getty Images

Кметът на София Йорданка Фандъкова обещава, но все още се въздържа да въведе безплатен градски транспорт в столицата заради повишаването на нивата на замърсяване на въздуха в последните дни. Но някои големи градове в света вече вървят уверено към бъдеще без коли в централните си части.

В края на 2016 г. кметът на Мадрид Мануела Кармена потвърди плана си да прогони колите от центъра на испанската столица. Пред испанското радио Кадена Сер тя заяви, че главният булевард в Мадрид Гран Вия ще бъде достъпен само за велосипеди, автобуси и таксита.

Кармена се зарече да изпълни плана до края на мандата си през май 2019 г. Той е част от по-голям план за забрана на всички дизелови автомобили в Мадрид до 2025 г.

Властите и в други градове по света започнаха да обмислят начини за създаване на пространство за пешеходците и намаляване на въглеродните емисии от дизеловите коли. Business Insider изброява 12-те града, които оглавяват движението за бъдеще без автомобили.

1. Осло ще въведе забраната за автомобили до 2019 г.


Осло планира да въведе постоянна забрана за достъп на всички коли до центъра на града до 2019 г., шест години преди забраната да влезе в сила за цяла Норвегия. Норвежката столица ще инвестира значително в градски транспорт и ще замени 57 км пътища, които досега бяха доминирани от автомобили, с велоалеи.

“Фактът, че Осло предприема толкова бързи мерки, е окуражителен и мисля, че ще бъде вдъхновяващо, ако постигнат успех“, казва Пол Стийли Уайт, генерален директор на организацията Transportation Alternatives в Ню Йорк, която се бори за градове без автомобили.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
6433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
banda88

2017.02.15 | 14:51

1
Ako ne drugo, to pone zaglavieto si napi6ete gramotno!
1

2017.05.05 | 13:31

2
Ти пък щото пръщиш от грамотност. :D

Добави коментар

Водещи новини