Шимпанзетата вярват в Бог? (видео)

  • 28 декември 2016 14:27

  • 3465
  • 2
Шимпанзетата вярват в Бог? (видео)
© Getty Images (архив)

Нови видеокадри на ритуално поведение на шимпанзета, заснети и анализирани от изследователи, показват, че животните може да изпълняват духовни практики и че дори е възможно да вярват в Бог, пише The Telegraph, цитиран от агенция Фокус.

Във видеоклипа се вижда как западноафрикански шимпанзета хвърлят камъни в дупки в дървета и извършват други странни действия, при които предмети се използват като инструмент във верояно ритуална практика.

Лаура Кехое, учен от Хумболтския университет в Берлин, казва, че “никога не е наблюдавала нещо подобно” и че “то я кара да потръпва.”

Откритието може да помогне на учените да разберат как са започнали и са се развили човешките религиозни ритуали, тъй като поведението на шимпанзетата поразяващо прилича на поведението, с което, според учените, са се отличавали примитивните човешки племена.

“Това е първата информация за многократни наблюдения върху отделни шимпанзета, които използват камък с цел, различна от добиване на храна, хвърляйки го по дървета,” посочват авторите на проучването.

Откритието е още по-интригуващо заради факта, че изобретателните западноафрикански хора също събират камъни в свещени дървета.

Chimp stone throwing compilation from laura kehoe on Vimeo.

Последвайте канала на

Novini.bg
3465 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.28 | 23:55

2
Абсолютни глупости !
100

2016.12.28 | 23:55

1
Драскач, ти си боклук !

Добави коментар

Водещи новини