Как да си носим чашата с кафе, за да не се разлива

  • 16 август 2016 14:51

  • 2609
  • 1
Как да си носим чашата с кафе, за да не се разлива
© Getty Images/Guliver

Южнокорейски учени установиха с комбинация от уравнения, лабораторни експерименти и изпитания на живо, че най-малък риск кафето да бъде разлято има, когато човек хване чашата отгоре малко под ръба й, съобщи в. "Дейли мейл", предаде БТА.

В този случай обаче е по-голяма опасността носещият чашата да се изгори от надигащата се от напитката пара.

Когато картонена или пластмасова чаша се държи отстрани, дори и да има дръжка, се засилват силите, с които кафето се удря в стените. Така се увеличава вероятността то да бъде разлято. Много малка промяна в начина на хващане задържа напитката в чашата.

Този метод е за предпочитане пред другия, препоръчан от изследователя Дживот Хан от корейската академия Минджок - да се върви заднешком. Според него така "значително се променят честотните характеристики на движението на ръката".

Ходенето назад обаче не е толкова практично, защото човек може да се спъне или да се блъсне в минаващ колега, което от своя страна би довело да разливане на кафето.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.16 | 15:56

1
Боже Господи какви мъки преживяват гениите на днешното време да мислят над такива работи. Трябва да си изключително сбъркан изначално, за да отделиш време над въпроса дали трябва да вървиш назад, за да не си разлееш кафето. Хвала на празните им тикви, където се е**т ветровете.

Добави коментар

Водещи новини