"Соларен импулс 2" кацна в Египет

  • 14 юли 2016 08:07

  • 1112
  • 0
"Соларен импулс 2" кацна в Египет
©

Самолетът "Соларен импулс 2", задвижван със слънчева енергия, пристигна в Египет, предпоследната спирка от първия околосветски полет без използване на гориво, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Тънкият самолет с едно място прелетя над египетските пирамиди и кацна безпроблемно на летището в Кайро. Този етап от полета продължи 48 часа и 50 минути. Самолетът започна пътешествието си в Абу Даби през месец март миналата година и обиколката му ще приключи пак там. Швейцарските пилоти Андре Боршберг и Бертран Пикар се редуват да го управляват. Кампанията има за цел да засили подкрепата за екологично чистите енергийни технологии. "Благодарение на зелените технологии днес можем да помирим икономиката и екологията. Това беше моята цел, когато започнах проекта", заяви Пикар пред Ройтерс.

"Соларен импулс 2" лети, захранвайки се изцяло от над 17-те хиляди слънчеви батерии на крилата му. Допълнителната енергия се складира в акумулатори през деня, за да може да продължава полета си на големи разстояния. Самолетът е построен от въглеродни нишки и размахът на крилата му надхвърля този на самолет "Боинг 747". Той тежи колкото семеен автомобил и може да достигне височина до 8500 метра (28 000 фута) при скорост на полета 55-100 километра в час. Екипът на "Соларен импулс 2" ще го подготви за последния етап от пътуването до Обединените арабски емирства. "Изследователите достигнаха навсякъде, дори до Луната. Сега трябва да открием по-добро качество на живота тук на земята", подчерта Пикар.

Филип Епитропов
1112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини