Компютър победи полковник от ВВС по тактика на въздушния бой

  • 04 юли 2016 12:01

  • 2965
  • 2
Компютър победи полковник от ВВС по тактика на въздушния бой
© Getty Images/Guliver

Изкуственият интелект (ИИ), разработен от служители към Университета Синсинати, победи полковник от ВВС на САЩ, който е експерт по тактика на въздушния бой. Това се случва по време на моделиран въздушен бой. За работен процесор е използван евтиният компютър Raspberry Pi, струващ само $35, съобщава UC Magazine.

Изкуственият интелект ALPHA е създаден от компанията Psibernetix Inc, основана от випускници на Университета Синсинати. Сега експерти проучват възможността за неговото използване като инструмент за симулиране на действията на пилотирани и безпилотни летателни апарати.

ALPHA изпреварил стандартната програма, използвана сега в изследователските лаборатории на ВВС, и отлично се проявил в „сраженията” с жив човек. Полковник Джин Ли по време на симулирането на въздушния бой успял да победи базовата версия на ALPHA, която се обучавала само няколко месеца. Той обаче не успял да победи по-развития аналог, макар редовно да се сражава на тренажори против ИИ-противник.

Той признал, че ALPHA предугажда неговите намерения и реагира на тях мигновено.

Изкуственият интелект ALPHA е създаден с използване на неточна логика с помощта на алгоритмите Genetic Fuzzy Tree, които имитират процес на еволюция при самообучение. Създателите се надяват, че още в близките месеци той ще може да участва в реални бойни действия, управлявайки безпилотни летателни апарати. Изкуственият интелект от такова равнище е способен да поеме координацията на пилотирани самолети, отчитайки маневрите за отклонение на пуснатите ракети и анализиране на стратегията на противника.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2965 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.05 | 08:26

2
На тренажор-ДА,но в реални условия няма как да се случи,има много ситуаций в които човешката (нелогическа) импровизация,не може да бъде пресъздадена от компютър!
Компютър

2016.07.05 | 01:44

1
Аз"работих " с една четвърт от капацитета си !Полковника ,даже не включи неговия !Не знам защо !А може там ,под шапката да няма никой !

Добави коментар

Водещи новини