Шамани се кичат с гердани от сушени глави

  • 03 юни 2016 10:46

  • 4423
  • 1
Шамани се кичат с гердани от сушени глави
©

Отрязването на главата никога не е бил обикновен начин да елиминираш врага си. Това е ритуал, с който победителят доказва не само физическата си, но и моралната си победа над врага. Да вземеш главата на някого означава да го обезличиш и да отнемеш достойнството му, като го лишиш от последното му право – това да бъде погребан с почести и слава. Главата е трофей, който доказва тоталната победа над врага даже и след смъртта му.

Еквадорското племе хиваро е довело ритуала на обезглавяването до изкуство, умалявайки главите на враговете си до размерите на човешки юмрук, пише senzacia.net. През 1599 г. войните на племето успели да убият и обезглавят над 25 000 завоеватели. 

Хиваро се страхували повече от гнева на предшествениците си, отколкото от отмъщението на враговете си. Според тях, ако смъртта на воин от племето не бъде възмездена, то духът на убития ще се разгневи и ще започне да отмъщава на селото. За да умилостивят духовете на мъртвите, войните обезглавявали убитите врагове и извършвали обреда цанца.

Обезглавяват се само мъже и стари жени. Младите дами от други племена се вземат за наложници.

Процесът на смаляването на главите е изкуство, който се извършва само от племенния шаман. Той отделя кожата от главата по специален начин и зашива отвърстията около очите и устата с конец от треви и лико от палмови дървета. Това се прави, за да се затвори духът на отмъщението – муисак. Кожата се потапя във врящо гърне с билки и треви, като съставките се определят индивидуално за всяка глава. След определено време тя се вади и се пълни с дребни нагорещени камъни и пясък, които я смаляват до желаните размери. Вече силно смалена главата се украсява с памучни въжета. Ритуалът е свързан с извличането на арутам – силата, която всеки воин носи в себе си. Само след като обредът приключи, тя се преселва от победения, който по този начин става по-силен. За да покажат на съперниците си количеството натрупан арутам, хиваро носят главите около врата си. Този, който се изправи срещу тях, знае, че лесно може да се окаже част от огърлицата, но за сметка на това може да вземе цялата натрупала се сила.

През XIX век, подмамени от легендите, европейски и американски авантюристи започват да посещават племето. Някои от по-арогантните стават част от огърлиците. По-дипломатичните успяват да откупят някои от главите и да ги превърнат в сензация. В началото на миналия век манията към злокобната декорация придобива такива размери, че на пазара започват да излизат множество фалшификати. Цените им достигат до 100 000 долара.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
4423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.05 | 09:55

1
От това, което прочетох, въобще не става дума за "смаляване" на глави.

Добави коментар

Водещи новини