Интелектът ни зависи и от приятелите

  • 30 май 2016 14:46

  • 6977
  • 0
Интелектът ни зависи и от приятелите
© Getty Images/Guliver

Умните приятели и умната съпруга ни правят по-интелигентни. Това е установило новозеландско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл" и БТА.

Според изследването на Джеймс Флин от университета Отаго човешката интелигентност не е фиксирана величина и може да се променя с времето с помощта на членовете на семейството, на умни съпруги и колеги. В семействата, в които се стимулира размяната на мнения, шегите и състезанието между отделните му членове, може да се постигне драстично израстване на коефициента на интелигентност. Същото се постига и на работното място, когато се поставят интелектуални предизвикателства пред служителите.

Досега се считаше, че интелектът на човек се "стабилизира" до 18-годишна възраст и в известна степен е статичен. Но Джеймс Флин изтъква, че човешкият мозък прилича на мускул - колкото повече го упражняваш, толкова повече го усилваш. Освен това повечето хора могат да "ъпгрейдват" своето сиво вещество през целия си жизнен път.

Новозеландските учени изследвали данни от тестове за интелигентност в САЩ през последните 65 години. Те сравнили резултатите с възрастта на участниците. Така специалистите изготвили таблици за интелигентността по възрастов принцип. От получените данни станало видно, че когнитивното качество на едно семейство променя интелекта на отделните му членове и ги "издърпва" към по-високи нива.

Според Джеймс Флин 80 на сто от човешкия интелект е наследствен, но другите 20 на сто може да се стимулират в рамките на семейството и на семейните връзки. Ученият ни съветва да се срещаме с умни приятели, да си вземем интелигентна съпруга и да търсим интелектуални предизвикателства в службата, за да подобрим своя коефициент на интелигентност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6977 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини