Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки

  • 20 май 2016 18:15

  • 8390
  • 1
Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки
©

Учени в САЩ се опитват да заобиколят действащата забрана да се създават зародиши, съставени от човешки и животински клетки, предаде ТАСС.

Става въпрос за т.нар. химери, съставени от генетично разнородни тъкани. Експертите обясняват изследванията си със стремежа да се открият нови ефикасни средства за борба с болестите.

"Не се опитваме да създадем химера, за да се появи пред нас някакво чудовище", заяви биологът Пабло Рос от Калифорнийския университет в Дейвис. „Правим го с биомедицинска цел". 

Сред най-смелите очаквания на тези специалисти е раждане на домашен добитък с човешки органи, които са подходящи за присаждане на застрашени от смърт пациенти. Учените се надяват да получат нови "подобрени модели", които да позволят у животни да се изследват появата и развитието на човешки болести.

Рос представя пред журналисти опитите си, свързани с трансплантация на човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки у зародиши на прасенца, за да се отгледат животни с "човешки" панкреас. Смисълът е в това, че стволови клетки могат да се получат чрез "препрограмиране" от кожни клетки на даден пациент. Следователно органът, отгледан от тези клетки, ще е с по-малък риск от отхвърляне.

Подобни експерименти в САЩ засега са забранени поради етични съображения, припомня БТА. В Националните здравни институти на САЩ има мораториум върху финансирането на подобни изследвания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГМО

2016.05.22 | 18:15

1
ДА ЕВА И ТЕС ГМО МУТАНТИ НИКАКВИ УЧЕНИ НЕ СА БОЛНИ МУТАНТИ

Добави коментар

Водещи новини