Британски математик реши 300-годишно уравнение

  • 30 март 2016 17:18

  • 2667
  • 3
Британски математик реши 300-годишно уравнение
©

Математическо уравнение, което объркваше умовете на математиците в продължение на векове най-накрая получи своето решение. 300-годишната задача бе разрешена от британския професор Андрю Уайлс, съобщава Си Ен Ен.

„Няма решение с положителни цели числа на уравнението xn + yn = zn, когато "n" е по-голямо от 2“.

Уравнението, известно като "Последната теорема на Ферма", за пръв път е поставено от френският математик Пиер дьо Ферма през 1637 г. Французинът я записва набързо в полето на "Аритметика" на Диофант. Полето било малко и доказателството не се събрало. Така поне твърдял Ферма. Но повече от 300 години най-ярките умове на планетата търсят решението на тази теорема, пише fakti.bg.

През 1994 година професор Андрю Уайлс от Оксфорд най-накрая решава уравнението.

Заради постижението си тази седмица той ще бъде удостоен с престижната награда Абел. Към статуетката се дава и парична награда в размер на 700 хиляди долара.

Уайлс заяви: "Това е огромна чест ... уравнението на Ферма е моя страст още от ранна възраст и решението му ми даде огромно чувство на удовлетвореност."

"Винаги съм се надявал, че моето решение на този толкова стар проблем ще вдъхнови много млади хора да се захванат с математика и да работят по предизвикателствата, които тази красива наука поставя", заяви той.

"Малко резултати имат толкова богата математическа история и толкова драматично доказателство като последната теорема на Ферма", заявяват от Абеловия комитет.

"Уайлс е един от малкото математиците - ако не и единственият - чието доказване на теорема влезе в международните водещи новини“, заявяват от комитета.

Наградата, която често е описвана като Нобелова награда по математика, ще бъде връчена от Норвежката академия на науките на тържествена церемония, с участието на норвежкия принц Хаакон, през май.

Последвайте канала на

Novini.bg
2667 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.31 | 01:50

3
Хаха така е, най-престижната награда в математиката е Филдс Медал.

2016.03.31 | 01:50

2
Това е голяма работа. Доказателството на конкретното предложение със сигурност е над 100 страници.

2016.03.31 | 01:15

1
А знаете ли защо няма нобелова награда по математика? Защото жена му на Нобел го е напуснала заради математик. Това не е майтап, самата истина е.

Добави коментар

Водещи новини