Разсекретиха ръкопис на Нютон за философския камък

  • 29 март 2016 09:55

  • 3676
  • 0
Разсекретиха ръкопис на Нютон за философския камък
© Getty Images/Guliver

Учените разшифроваха ръкопис на великия физик Исак Нютон, които разкривайки детайли от разработките му на митичния и загадъчен философски камък. Това е вещество, което е способно да направи човек безсмъртен, а пък неблагородните метали да превърне в злато.

Фондацията за химическо наследство в САЩ се е сдобила с алхимичния ръкопис, написан от Исак Нютон. Преди това книгата в продължение на няколко десетилетия се намирала в частни колекции, съобщи Chemistry World, цитиран от "Мегавселена бг".

През 1936 ръкописът, заедно с други книжа от архива на Нютон, бил продаден от потомците му на аукцион на Сотбис в Лондон. По това време много от документите били закупени от частни колекционери, но с времето повечето от тях били подарени на държавни институции или закупени от тях. Исак Нютон дълго време е работил над темата за философския камък, намирайки се под влиянието на алхимични идеи, които били много популярни през средните векове.

Ръкописът се явява копие на текста, написан на латински от американския лекар и алхимик Джордж Старки, който се криел зад псевдонима Иренеус Филалетус (Eirenaeus Philalethes). Документът описва процеса на получаване на философски живак (съставен елемент на философския камък).

Освен копирането на чуждия текст в ръкописа има и описание на собствените опити на Нютон. „Това често се е случвало с ръкописите на Нютон, ако те са стояли наблизо достатъчно дълго – ученият ги е прелиствал и е записвал нещо от обратната страна – разказва Джеймс Волкел, куратор на редките книги във Фондацията. В дадения случай това е рецепта на дестилация на летлив спирт от оловна руда.“ Възможно е Нютон да е използвал ръкописа като справочник, когато е провеждал собствени алхимични експерименти.

Макар че изследователите не могат да кажат с точност кога е бил написан оригиналът на документа, те смятат, че неговото копие е направено от Нютон преди първата публикация на документа през 1678 г. „Ръкописът, копиран от учения, е съдържал поне една грешка. Авторът е написал латинското „ех“, което означава „извън“, вместо „et“, което означава „и“. Нютон е видял грешката и я е поправил. В печатната версия грешката също е била поправена“, обяснява Волкел.

Философският камък в описанията на алхимиците е вещество, необходимо за превръщането на неблагородните метали в благородното злато. На философския камък се приписват чудодейни лечебни свойства, неговият разтвор – така наречената златна напитка, е изцелявала всички болести, подмладявала е и е удължавала живота. Ученият е извършвал опити за намирането на вещество, което да може да разлага металите на съставящите ги компоненти и след това да ги събира наново, но във вид на злато. Готова формула специалистите не намерили, но ръкописните лабораторни записки на Нютон сега вече могат да бъдат разгледани и видяни в онлайн-библиотеката на трудовете му в Университета Индиана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини