Годишнина от рождението на Айнщайн

  • 14 март 2016 16:34

  • 1453
  • 1
Годишнина от рождението на Айнщайн
© GettyImages

Днес се навършват 137 години от рождението на един от най-великите учени на нашето съвремие - немският физик–теоретик, философ и писател Алберт Айнщайн.

Освен впечатляващата си научна дейност, Айнщайн ни оставя в наследство десетки писма, в които ясно личат характер, огромната емпатия и хуманност на автора на Теорията на относителността, пише kanal3.bg

Ето някои от тях:

"Нашето време е богато на изобретателни умове и на изобретения, които подобриха чувствително живота ни. Прекосяваме морета и се въоръжаваме в името на това да освободим човечеството, да не напъва твърде много мускули. Научихме се да изпращаме съобщения и новини по целия свят без никаква трудност, благодарение на електричеството и радиовълните. Въпреки това създаването и движението на стоки е толкова зле организирано, че всеки живее в страх да не бъде "изяден" от икономическия цикъл, страдайки от желанието да има всичко.

И днес хората, живеещи в различни страни, се избиват едни-други на неравни интервали от време, затова ще продължим да живеем в страх и ужас от насилието. Това се дължи на факта, че степента на интелигентност на масите е несравним със степента на интелигентност и характера на малцината, които правят нещо ценно за общността. Вярвам, че бъдещите поколения ще прочетете тези думи с чувство на гордост и обосновано превъзходство."

В едно от писмата си до Зигмунд Фройд, Айнщайн пише:

"Убеден съм, че повечето високо интелигенти хора, които заради своите постижения са признати за авторитети в малки общности, до един споделят еднакви идеали. Те обаче имат слабо влияние върху хода на политическите събития. Като че ли онази сфера от човешката дейност, която е от най-голямо значение за съдбата на народите, е в ръцете на напълно неспособни и безотговорни политици.

Политическите лидери и правителства имат власт единстнето заради употребата на сила, или зараи избора на мнозинството. Те няма как да бъдат приети като представители на най-висша интелектуална или морална класа в една нация. В съвремието ни интелектуалната прослойка няма никакво влияние върху историята на света. Самият факт на разделянето му на парчета и отделни части прави невъзможно членовете им да си взаимодействат и помагат при решението на актуални проблеми."

Айнщайн е един от малкото, които подкрепят една от най-великите жени в научните среди - Мария Кюри. През 1911 г. завистници отказват на Мария Кюри място във Френската акамедия на науките, въпреки световното признание и Нобеловата й награда. Защото е жена, защото е атеист и има скандална връзка с женен мъж, ученият Пол Ланжвен.

Съветът на Айнщайн към нея - да не обръща внимание на онези, които я ненавиждат и се опитват да окалят името й, е документиран в емоционалното му писмо до Кюри:

"Многоуважаема, госпожо Кюри,

Не ми се подигравайте за това, че ви пиша, без да имам кой знае какво за казване. Толкова съм бесен на този маниер, с който ви разглежда напоследък аудиторията!

Убеден съм, че вие презирате тази паплач, независимо дали страстно ви показват своето уважение или в опитите им да заситят глада си за емоции.

За мен е важно да изразя пред вас колко много ви уважавам заради интелекта ви, енергията и честността ви. Смятам се за истински късметлия, че ви срещнах на живо в Брюксел.

Всеки, който съумее да игнорира тези влечуги, е щастливец, сега, както и преди, е чудесно, че сред нас има хора като вас, истински хора, с които човек се чувства привилегирован да общува.

Ако тълпата продължи да ви тормози, просто не четете всичката тази помия, оставете влечугите, които са я създали сами да се валят в нея. С най-дълбоко уважение и поздрави,

Ваш А. Айнщайн"

Novini.bg
1453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.14 | 17:54

1
И е евреин, основател на атомните бомби, чрез които е действал стещу човечеството!

Добави коментар

Водещи новини