Редките минерали отличават Земята от всички други планети

  • 25 февруари 2016 15:37

  • 1433
  • 0
Редките минерали отличават Земята от всички други планети
© Getty Inages

Редките минерали отличават Земята от всички други планети, според учени, които са създали първата система за категоризирането им, пише Discovery News, цитиран от агенция Фокус.

Робърт Хейзън от “Карнеги Инститюшън” и Джеси Осбъл от Университета “Рокфелер”, чието проучване ще бъде публикувано в журнала American Minеralogist, са класифицирали най-редките видове минерали. Базата им данни включва 2550 вещества, които се срещат значително по-рядко от диамантите и скъпоценните камъни. Няколко от тях са толкова оскъдни, че откритите до момента залежи в световен мащаб са по-малко от бучка захар. Голяма част са изключително деликатни и лесно се разтопяват, изпаряват или дехидратират. Няколко от тях пък се разграждат при взаимодействие със слънчева светлина. В публикацията си изследователите отбелязват, че много от редките минерали са възникали в резултат на промени в околната среда на планетата.

Изненадващо голяма част от веществата, които смятаме за редки всъщност не са. “Използването на думата “рядък” в контекста на “редки земни елементи” или “редки метали” също е заблуждаващо, тъй като от тях годишно се произвеждат хиляди тонове,” изтъкват учените.

Скъпоценните камъни се добиват на много места по света и се купуват и продават в комерсиални количества.

Значителни залежи на диаманти, например, има в 11 държави, като най-големият производител - Русия, е добила 23 хиляди тона през 2014 година според данни на Geology.com. За разлика, всеки от 2550 редки минерали може да бъде намерен на пет или по-малко места по света.

Най-редкият минерал вероятно е ichnusaite. Той се образува под земята при взаимодействието на радиоактивния елемент торий и подобния на олово молибден. Досега е открит само един спесимен - в Сардиния през 2013 година. Минералът nevadaite - комбинация от ванадиум и мед, пък е открит само в Невада и Киргизстан.

Последвайте канала на

Novini.bg
1433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини