Мона Лиза стана чистачка в Санкт Петербург

  • 15 януари 2016 09:29

  • 1726
  • 0
Мона Лиза стана чистачка в Санкт Петербург
©

В Санкт Петербург се появи графит с Мона Лиза, държаща метла, лопата и облечена с униформа на местната служба за чистота. Автор на творението е уличен художник от Алма-Ата на има Паша Кас.

Джокондата на улица Жуковски не спира да се усмихва, сякаш за разлика от местните власти знае, как да изчисти Петербург от затрупалия го във вторник сняг, пише "Монитор", цитирайки  местните медии.

Уличният артист Паша не се е присетил просто така за Джокондата. Както стана известно в края на миналата година в момента експерти изучават картина от частна колекция в Санкт Петербург, за която вярват, че може би е втора версия на картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“.

Според водещи специалисти по изобразително изкуство приликите в цветовете, които са изучавани с използването на инфрачервена технология, държат ключа към загадката дали намиращата се в Русия картина също е творба на Леонардо да Винчи. „Има много признаци, водещи към гения от Тоскана“, каза координаторът на изследването Силвано Винцети пред агенция АНСА. „Но, естествено, това е само хипотеза."

Има многобройни теории, че да Винчи е създал повече от една версия, а също така и спорове около датите, когато картината е била поръчана и завършена.

Нов софтуер за анализ на изкуството, създаден от водещия експерт по творчеството на да Винчи Карло Педрети, показа, че един и същи художник вероятно е автор както на „Мона Лиза“, така и на картината в Санкт Петербург. Според Педрети при изучаване на двете картини припокриването между тях било очевидно.

Експертът по реставриране на картини на да Винчи Паоло де Сера също посочи пред италиански медии, че „съществува вероятност рисунката да е дело на Леонардо или на някой от неговите ученици“.

Самоличността на жената с тайнствената усмивка, изобразена на картината "Мона Лиза", не е установена, но най-разпространена е теорията, че това е Лиза дел Джокондо, съпруга на търговец на коприна от Флоренция.

Последвайте канала на

Novini.bg
1726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини