Учени откриха праисторически крокодил, който тежал 3 тона

  • 13 януари 2016 12:40

  • 6178
  • 0
Учени откриха праисторически крокодил, който тежал 3 тона
© Getty Images

Учени откриха череп и фосилизирани кости на огромен крокодил, който е върлувал в моретата преди 130 милиона години. Палеонтологът д-р Федерико Фанти и негови колеги са намерили останките на праисторическото животно Мачимосорус рекс в южната част на Тунис, пише "Новинар".

Фосилите показват, че М. рекс е бил част от група крокодили, обитавали морето и крайбрежните зони в края на юрския период, но видът не е пряко свързан със съвременните крокодили. Преди милиони години те са били в пъти по-големи, с тегло от 3 тона и повече от 9 метра дължина. Учените смятат, че огромното създание е имало мощна захапка и се е хранило с костенурки и риба.

Илюстрация на Marco Auditore

„Вероятно М. рекс е бил хищник, който е дебнел в плитки води за костенурки и риби, а може би и някои сухоземни животни край брега“, поясни палеонтологът. Според Фанти любопитното е, че откритието е направено в част от света, където няма достатъчно проучване на фосили.

Останки на други видове от изчезналия род Мачимосорус крокодили досега са били открити в Европа и Северна Америка. Анализи на техните фосили показват, че морските животни са били засегнати от масово измиране в края на юрския период. Новооткритите останки обаче сочат, че М. рекс може да е продължал своето съществуване за 25 милиона години след предполагаемото изчезване.

Според д-р Фанти откритието хвърля нова светлина върху хипотезата за масовото измиране в края на юрския период - биологичната криза, за която в момента се знае много по-малко, отколкото за края на периода Креда, когато са били унищожени динозаврите.

Последвайте канала на

Novini.bg
6178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини